Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
brand2

Göteborgs stad förlorar miljontvist efter skolbrand

Göteborgs stad får betala miljoner efter en lång tvist med försäkringsbolaget IF om vem som ska ersätta branden vid Torslandaskolan. Det slog hovrätten fast i dag.

Det är Göteborgs kommunala försäkringsbolag Göta Lejon och dess dotterbolag Göta Re i Luxemburg som drivit processen mot försäkringsbolaget IF. I dag förlorade kommunen för andra gången i Svea hovrätt.

Domen innebär att kommunen ska betala 582 000 kronor i rättegångskostnader, utöver de 2,6 miljoner man tidigare dömts att betala av tingsrätten.

- Jag är nöjd över att även hovrätten gick på vår linje, säger advokaten Stefan Bessman som företrätt försäkringsbolaget IF.

Göteborgs stad har via IF haft en trafikförsäkring och tvisten handlar om vem som varit ersättningsskyldig efter branden vid Torslandaskolan år 2009.

Branden startade som en följd av att tre pojkar tänt eld på en skolvaktmästares bil. Bilen stod parkerad tre meter från skolbyggnaden med ettans växel i, utan att handbromsen var åtdragen. I samband med att bilen brann kortslöts motorn vilket gjorde att den brinnande bilen hoppade fram mot skolan och tände eld på byggnaden.

Göteborg hävdade att den hoppande bilen bör anses ha varit i trafik och att IF som stod för bilens trafikförsäkring därför borde vara ersättningsskyldig för skolan. IF krävdes därmed av kommunen på 95 miljoner kronor för bland annat rivningskostnader, återuppbyggnad av skolan och hyror av paviljonger.

- Det är ett märkligt resonemang att trafikförsäkringen skulle täcka en sådan här händelse, säger Stefan Bessman.

Han är också kritisk till det faktum att kommunen drivit processen trots att man redan fått betalt för skadorna via en egendomsförsäkring som man haft via ett annat försäkringsbolag än IF.

- Med tanke på att Göta Lejon redan fått fullt betalt från annat håll, så framstår det som ännu mer märkligt att man försökt få betalt ur trafikförsäkringen också. Man har ätit kakan och försökt få en ny kaka, säger Stefan Bessman.

Han gör en liknelse med en privatperson som fått sitt hus nerbrunnet och som fått ersättning via sin hemförsäkring.

- En person som hävdar att han ska ha betalt en gång till via trafikförsäkringen för att en brinnande bil rullat in i huset hade nog ifrågasatts ordentligt. Nu handlar det om kommunala tjänstemän. Jag tycker det är anmärkningsvärt, säger Stefan Bessman.

Göta Lejon har nu fram till 29 mars på sig att överklaga hovrättsdomen. Hittills har rättegångarna kostat kommunen över 4,5 miljoner kronor.

GP har sökt Göta Lejons vd Annika Forsgren och vice vd Björn Wennerström utan resultat.

Mest läst