Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Göteborgs skola en viktig valfråga!

Det är föga förtroendeingivande att Göteborgs socialdemokrater lovar ta senkommet ansvar för en verksamhet man medvetet misskött.

Skolan är kommunaliserad sedan länge, efter beslut av en socialdemokratisk skolminister. Ändå försöker Robert Hammarstrand med kolleger skylla Göteborgs skolproblem på "en nationell trend den borgerliga regeringen bär ansvar för".

Argumentationen som förs i gårdagens debattartikel i GP är inte bara en olycklig blandning av försök att göra en pudel samtidigt som man skyller ifrån sig, artikeln stämmer dessutom illa överens med sanningen.

Det är inte främst på grund av bristande beslutsunderlag som skolan har misskötts i vissa stadsdelar, även om informationsutbytet har uppenbara brister. Den medborgardialog och lokalkännedom som Robert Hammarstrand rosar, har helt enkelt inte lett till den nödvändiga uppryckning som bör kunna förväntas. Stadsdelsnämndspolitiker och tjänstemän har gemensamt och medvetet fattat beslut som inneburit att förskola och skola använts som budgetregulatorer. Det var inte minst ansvariga stadsdelspolitikers totala oförmåga att hörsamma allvarlig kritik, som bland annat framförts under dialogmöten och i demonstrationer, som motiverade en grupp föräldrar att inför förra valet starta ett lokalt barnparti.

Ovanpå Skolinspektionens svidande kritik mot Göteborgs oförmåga att sköta skolverksamheten på ett tillfredsställande sätt, kom i går Skolverkets rapport om sjuknande betygresultat.

I ett svar från LO pekade ordföranden Karl-Petter Thorwaldsson bland annat på att klasserna är för stora. Här i Göteborg har krav på maxtak för barngrupper eller klasser avvisats år efter år. Socialdemokratiska kommunalråd har till och med avfärdat oroväckande upprop från psykologer med argument som att "allt beror på lokaler, gruppsammansättning och pedagogernas kunskaper".

– Jag tycker inte skolan har havererat. Det är en typ av retorik jag tar avstånd ifrån, svarade Robert Hammarstrand på ett moderat krav om en haverikommission.

Det påminner om när hans företrädare, Ann Lundgren, satt i Västnytt och anklagade upprörda föräldrar för att ha en "tråkig inställning" när de frågade om Skolverkets riktlinjer var skrivna på toapapper.

Eleverna och deras vårdnadshavare förtjänar bättre!

Därför bör stora delar av ansvaret för skolan, som GP länge krävt, lyftas från SDN. Bara så kan det eviga ansvarsbollandet få ett slut. Skolutskott av det slag som den styrande majoriteten föreslagit vore en otillräcklig halvmesyr.

Vidare är gårdagens försök till att skjuta ifrån sig skulden ännu ett tecken på att Robert Hammarstrand inte har det omdöme som krävs för att komma till rätta med Göteborgs skolproblem.

GP 9/11 -12

Mest läst