Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

GÖTEBORGS DRAMATISKA TEATER: I lodjurets timma

PO Enquists svårspelade pjäs I lodjurets timma är Göteborgs Dramatiska Teaters andra uppsättning. Sven Rånlund gläds åt ensemblens skärpa och mod.
Så långt har det gått att dödsstraff numera diskuteras på allvar i Sverige, häromveckan i Ring P1. Onekligen ett annat samhällsklimat än det socialliberala 80-tal varifrån P O Enquist hämtade stoff till I lodjurets timma, hans kammardrama där en pojke som mördat ett gammalt par och eldat upp deras hus sätts i psykiatrisk förvaring på obestämd tid. Därtill har han tryckt en sax i magen på en medfånge och dräpt en katt. Är han ändå människa? Har han rätt att leva?
Enquists svårspelade pjäs är uppsättning nummer två för Göteborgs Dramatiska Teater, som denna gång huserar på Aktörs lilla scen, granne med Masthuggsteatern. Unga skådespelare, färsk regissör. Och så denna text, bråddjup, knivskarp, lyrisk, sentimental. Oväntat nog ett intressant möte, komprimerat och med ett ungt allvar jag inte sett i tidigare uppsättningar.
Scenen är ett trångt rum på ett sinnessjukhus. Tre personer samtalar, Pojken, Prästen och forskningsledaren Lisbeth. Experimentet att humanisera Pojken har gått överstyr och teologen kallas in för att förklara det oförklarliga.
Erik Åkerlind gör på västerbottniska ett intensivt, ytterst levande porträtt av den trasige dubbelmördaren som reser inåt i minnet och förnimmer sin version av nåden. Han berättar sin historia stötvis, begåvat skiftande mellan dröm, utfall, fantasi, realitet. Hanna Ullerstam spelar den svåra rollen som experimentledaren utan att fastna i karikerad kylighet, Moa Millgård som Prästen visar en varsam förundran inför pojkens livsgåtor.
Någon egen analys av Enquists gudsmystik ger inte denna uppsättning, ändå gläds jag åt ensemblens skärpa och mod. Hoppfullt, i det lilla, med ett ungt dramakompani som söker de stora sammanhangen från nya håll.
Mest läst