Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Göteborgs 100 mäktigaste – hela listan

20 mäktigaste inom näringsliv

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

1 Olof Persson, vd AB Volvo

Under hösten visade regionens statistiker svart på vitt att det är industrin som lyfter och bär ­Västra Götalandsregionen. Störst och viktigast är AB Volvo, med 100 000 anställda. Så när Olof Persson säger att Volvokoncernen måste bli 2 000 personer färre rasslar det till i hela kedjan av ­konsulter, kioskägare och kallskänkor.

Är mitt i ett gigantiskt arbete med att på allvar gifta ihop alla verksamheter som köpts upp sedan personbilstillverkningen såldes för 15 år sedan.

2 Tom Johnstone, vd SKF

Årets ledare. Knyter starkare band med universitetsvärlden för att locka de bästa medarbetarna till företaget. Tydlig med att huvud­kontoret inte kan ligga någon annanstans än i Göteborg.

3 Leif Johansson, styrelseproffs

Som styrelseordförande i Ericsson och Astra Zeneca har AB Volvos tidigare koncernchef två tunga maktbaser. En centralfigur i den viktiga frågan om Astras vara eller inte vara i Mölndal.

4 Håkan Samuelsson, vd Volvo PV

Har genom ett kraftfullt åtgärdspaket fått fart på den för Volvo PV livsviktiga försäljningen i Kina. Nu väntar samma sak i USA. Samtidigt pågår arbetet med att ta fram nästa generations bilar.

5 Carl Bennet, kapitalägare

Huvudägare i Elanders, Lifco och Getinge – som flyttar huvudkontoret till Göteborg i år. Varnade under hösten för att Sverige tappar inom medicinsk forskning samtidigt som vårdkostnaderna ökar.

6 Dan Sten Olsson, redare och mycket mer

Färjeverksamheten blöder, ändå gör Stenakoncernen en vinst på över 1,5 miljarder kronor 2013. Att samla färjeverksamheten vid Majnabbe blev en ekonomiskt acceptabel kompromiss.

7 Anneli Snobl, vd Framtiden AB

Mer än var fjärde bostad i Göteborg är en kommunal hyresrätt. Framtiden, som samlar stadens kommunala bostadsföretag, är Sveriges största koncern inom hyresrätter och fastighetsutveckling.

8 Peter Hjörne, huvudägare Stampen

Sedan årsskiftet finns alla Stampentidningar på västkusten i ett gemensamt bolag. Krisen i branschen ska hållas på avstånd genom samordningsvinster. Utmaningen att hitta nya digitala intäkter kvarstår.

9 Lotta Brändström, vd Göteborg energi

De fackliga organisationerna har krävt hennes avgång. Toppchefer har lämnat i protest. Å andra sidan: bolaget hon leder har 300 000 kunder och visar stadigt god lönsamhet.

10 Hans Wallenstam, vd Wallenstam

Med femton fastigheter i anslutning till Avenyn är Wallenstam en synlig del av staden. Ett fastighetsvärde på omkring 28 miljarder kronor finns samlat i bolaget som fyller 70 år 2014.

11 Eva Halvarsson, vd Andra AP-fonden

Förvaltar 241 miljarder kronor av våra pensionspengar. Uttalade sig under året om sin oro för att kvinnorepresentationen i bolagsstyrelser faller. Vice ordförande Göteborgs universitet.

12 Mikael Bratt, lastbilschef AB Volvo

Så fort de kinesiska myndigheterna godkänt affären med Dongfeng är AB Volvo den största tillverkaren av tunga lastbilar – i världen. Bratt ansvarar för alla lastbilsmärken i koncernen.

13 Jan-Olof Jacke, vd AstraZeneca Sverige

Med verksamheten i Lund och Södertälje nedlagd har Astra i Sverige krympt dramatiskt. Jan-Olof Jacke är mannen som ska se till att Mölndal, med drygt 2000 anställda, levererar och överlever.

14 Magnus Kårestedt, vd Göteborgs hamn

En tredjedel av all utrikeshandel passerar Göteborgs hamn, den största i Skandinavien. Hjälpte kommunen att vinna maktkampen med Stena om den attraktiva tomtmarken vid Danmarksterminalen.

15 Erik Selin, vd Balder

Fick dela titeln Göteborgs finansprofil med vice vd:n Sharam Rahi. Har på egen hand byggt upp fastighetsbolaget Balder. Vill samverka med kommunen om upprustning i Bergsjön.

16 Carin kindbom, vd Svenska mässan

Hundar, hästar, båtar, böcker. Här finns något för alla. Svenska mässan lockar en miljon besökare om året. Med tredje tornet klart blir Gothia Towers ett av de fem största hotellen i Europa.

17 Erik Sollenberg, vd Forsman&Bodenfors

Sett en mus köra lastbil eller Van Damme i split? Hört talas om Lisebergs glada barn-garanti? Forsman & Bodenfors gör reklam som vinner internationella priser. Och som folk pratar om.

18 Eva Olsson, kafédrottning

Började med ­Fröken Olsson. Fortsatte med Eva’s Paley. Och nu är det Condeco som växer snabbast och syns mest. I stort sett i varje gathörn kan man fika på ett av hennes kaféér.

19 Peter Bronsman, vd Kopparbergs

Ciderkungen, som i somras blev världstvåa i Entrepreneur of the year, satsar på att bli ännu större med ett nytt samarbetsavtal. Bygger dessutom upp en pubkedja, där John Scott på Avenyn är först ut.

20 Hampus Ericsson, vd JCE Group

Har tagit över alla viktiga stolar i JCE Group efter sin far Christer Ericsson. Kontrollerar en företagsgrupp med allt från konsulter till skog och offshore. Håller låg profil utåt.

20 mäktigaste inom politik & samhälle

1 Anneli Hulthén, kommunstyrelsens ordförande (S)

Frontfigur i Socialdemokraternas skyltfönster. Har tagit ett kliv framåt i partiets verkställande utskott. På hemmaplan är hon trött på att städa men på väg in i supervalåret måste väljarnas ­förtroende upp. Det är nu eller aldrig som gäller.

2 Bengt Delang,stadsdirektör

Stadsledningskontoret har en central roll när det gäller att städa upp efter mystiska kvitton, svarta hamnpengar och skenande pr-kostnader.

3 Kia Andreasson, kommunalråd (MP)

Säger vad hon tycker, alltid, och på bredaste skånska. Laddar för folkomröstningen om trängselskatt. Ett ja i den skulle kröna hennes politiska karriär. Kommer att dra sig tillbaka efter valet.

4 Anna Johansson,kommunalråd (S)

Efter Uppdrag gransknings Cannesprogram blev hon kommunalrådet som inte kollar kvitton. Men har stark ställning som ordförande i S-Göteborg och toppar distriktets riksdagslista inför valet.

5 Ann Sofi Lodin, regiondirektör

Direktören med superlönen har suttit på posten i ett drygt år utan att göra särskilt mycket väsen. Försöker hitta sätt att skära i kostnader för regionens sjukvård och kollektivtrafik.

6 Karin Markides, rektor Chalmers

I år har Chalmers kammat hem EU:s stora forskningsuppdrag om det Nobelprisade supermaterialet grafen. Blev dessutom bäst i klassen i UKÄ:s utvärdering av tekniska högskolor.

7 Helene Odenjung, gruppledare (FP)

Rutinerat vallok i Alliansen och vass i repliken i fullmäktige. Lyfter skrot på body pump-pass på Hagabadet. Kommer väl till pass i skoldebatterna både lokalt och nationellt.

8 Klas Friberg, länspolismästare

Årets dystra facit är 56 skottlossningar, varav åtta med dödlig utgång. Under hösten har polisen i Göteborg punktmarkerat stadsdelsgängen och gjort flera stora vapenbeslag.

9 Mats Pilhem, gruppledare (V)

Den minst synlige, men alls inte obetydlige, i politikertrojkan som leder Göteborg. Talar helst om arbetsmarknadsfrågor och kan rabbla argument mot vinst i välfärden i sömnen.

10 Jonas Ransgård, kommunstyrelsens vice ordförande (M)

Laddar för valet med kaloriräkning och cykling. Förlorade en intern kamp om folkomröstning om trängselskatt men kämpar sig tillbaka som den arbetshäst han är.

11 Pam Fredman, rektor GU

Leder utbildning och forskning på ett av norra ­Europas största universitet. Har i samband med projektet Campus Näckrosen fått ilskna träd- och huskramare på ­fötter.

12 Johan Nyhus, trafikkommunalråd (S)

Mannen som vet allt om Titanic är ytterst ansvarig för trafiken i Göteborg. För vissa ser det ut som en tanke. För andra är Johan Nyhus en trygg röst på ett politiskt minfält.

13 Barbro Fridén, sjukhusdirektör SU

Omstridd chef för sjukvårdskolossen SU. Försöker ställa om Sahlgrenska till ”värdebaserad vård” men tvingas förklara spa-vistelser, dyrt konferensgodis och varför syrrorna inte kan få löneförhöjning.

14 Theo Papaioannou, Vägvalet

Få kan uttala hans efternamn men alla vet vem han är. Med benäget bistånd av GT vann han slaget om folkomröstning om trängselskatt. Nästa puck, dock utan stöd från ”Den lelle röe” är Västlänken.

15 David Lega, kommunalråd (KD)

Liksom sin partiledare är han populärare än partiet. Ett av de få kommunalråden som göteborgarna känner igen på bild. Vill vara med ”och ta över Göteborg”.

16 Lotta Säfström, direktor Stadsmissionen

När Stadsmissionen slog larm om situationen för fattiga EU-medborgare lovade kommunen att ordna nattplatser. Leder en verksamhet som förra året serverade 38000 måltider till behövande.

17 Lars Hjälmered, riksdagsledamot (M)

Han toppar ­moderaternas västsvenska ­riksdagslista. Som gruppledare för M i närings­utskottet är han den Göteborgspolitiker som har tyngst uppdrag i riksdagen.

18 Camilla Nyman, tf vd Göteborg & Co

VM i friidrott till Göteborg under jubileumsåret 2021 står överst på ­önskelistan. Allt tyder på att ­”tillförordnad” i Camilla Nymans titel kommer att strykas under året.

19 Lars Bäckström, landshövding

Landshövdingen har ett finger i de flesta syltburkar. Hans medverkan kan ge legitimitet åt allt ifrån ­storföretag till små ideella föreningar även om inflytandet är ­ceremoniellt.

20 Olle Ludvigsson, EU-parlamentariker (S)

Från Volvo och IF Metall till Bryssel. När Olle ­Ludvigsson bjuder in till debatt om arbetsmarknadsfrågor säger PG Gyllenhammar och Göran ­Persson ja.

20 mäktigaste inom media & opinion

1 Nils Hanson,projektledare Uppdrag granskning

När den globala visselblåsaren ­Edward Snowden lämnar upp­gifter om Sverige, är det till Hanson och hans medarbetare på Uppdrag granskning han vänder sig. Den ­granskande journalistikens epi­centrum i landet ligger på Hisingen och nestorn Hanson fortsätter ­leverera prisbelönta av­­slöjanden som sätter agendan.

2 Cecilia Krönlein, chefredaktör GP

GP behåller greppet om Göteborgsområdet, med högst räckvidd av storstadstidningarna. Cecilia Krönlein är dessutom redaktionellt ansvarig för Stampenkoncernens alla tidningar på västkusten.

3 Mattias Göransson, chefredaktör Filter

Tidningarna Filter och Offside tickar på och har fått ett syskon i nya titeln Hunger. Och med böckerna om Quick och Johan och Martin sätter Göransson Göteborg på kartan som bokstad.

4 Björn Siesjö, stadsarkitekt

Frispråkig, debattglad och hip och samtidigt tjänsteman i Göteborgs stad. Inför fulla hus i Älvrummet driver han diskussionen om stans framtid vidare. Nu vill vi bara se resultat också.

5 Frida Boisen, chefredaktör GT

Populist eller journalist? Frida ­Boisen rörde om i Göteborgsgrytan med hjälp av sin namninsamling och det efterföljande beslutet om folkomröstning om trängselskatten.

6 Henrik Ekengren Oscarsson, chef SOM-institutet

Förtroendet för politiker kan avgöra valet förtroendet för den som mäter förtroendet är lika viktigt. Ekengren Oscarsson hjälper väljarna att förstå opinionen.

7 Mette Friberg, programchef SVT

Spindeln i nätet i Kanalhuset. Med allt större inflytande basar hon nu över en rejäl del av all Tv-produktion i stan. Hon är också den som styr över nummer 1 på listan.

8 Cornelia Lönnroth, chef Stadsmuseet

Fick till årets fullträff med utställningen Vi är romer! Museet hamnade mitt i samtidsdebatten efter avslöjandet om polisens register över romer.

9 Hanna Toll, kanalchef Sveriges Radio Göteborg

Djupt förankrad i den göteborska radiomyllan har hon tagit steget upp på radiotronen. Christer i P3, Morgonpasset, Musikhjälpen är bara några av de program hon ligger bakom.

10 Julia Mjörnstedt, generalsekreterare Ung Cancer

Med det bäst­säljande armbandet Fuck cancer kombinerar Mjörnstedt och Ung cancer engagemang, sociala medier, ungdomligt tilltal och tar insamlingsbössorna in i 2010-talet.

11 Johan Trouvé, vd Västsvenska handelskammaren

När debatten om Västlänkens vara eller inte vara ­rasade som värst tog det väst­svenska närings­livets ­lobbyist nummer ett bladet från munnen och försvarade ­projektet.

12 Aaron Israelsson, chefredaktör Faktum

Steget från ­Liberala ungdomsförbundet via ­Expressens ledarsida till de hemlösas tidning Faktum kan kännas långt. Har ­effektivt lyft och satt strål­kastarljuset på de ­utsattas livsvillkor i Göteborg.

13 Emanuel Karlsten, journalist och krönikör

Med absolut gehör för sociala medier är Karlsten en tung röst i debatten om övervakning och nätintegritet. Fick göra studiebesök på FRA innan myndigheten öppnade dörren för riksdagspolitikerna.

14 Leif Mannerström, kock och programledare

Han kan fortfarande briljera i köket på Kometen men har i år växlat spår och enträget debatterat matens kvalitet för våra allra äldsta. Kanske kan han få riksdagen att låna äldreboendets matsedel.

15 Johannes Anyuru, författare

Har tillsammans med sitt skrivkollektiv tydligt gett röst åt förorten. Pantrarna och Anyuru låter inte etablissemanget komma undan med slentrianmässiga förklaringar.

16 Tasso Stafilidis, operativt ansvarig Göteborgs kulturkalas

Det räckte inte med HBTQ-festivalen och riksdagen. Han tar numera plats både i Kulturkalasets ledning och är en av dem som ska dra upp riktlinjerna för stadens stora jubileum 2021.

17 Johannes Hulter, YIMBY

Fler lägenheter och en levande stadsmiljö har varit nätverkets mål redan från start. Gruppen är numera så viktig att en pr-byrå i år ville infiltrera den för få bättre koll på deras planer.

18 Eva Ossiansson, professor

Med koll på allt från varumärken till mediestrategier har hon tydligt tagit ställning för att förändra bilden av Göteborg.

19 Palle Stenberg, vd Nudie

Har enträget jobbat för en miljövänlig denimvärld. Men nu är det inte jeansen som lämnat störst avtryck. Först hoppade han av från Blåvitts styrelse och sedan i ett brev till Anneli Hultén.

20 Dennis Töllborg, juridikprofessor

En nagel i ögat på makthavare. Han nöjde sig inte med att skriva debatt­artiklar utan gick från ord till handling och startade parti. Måt­te de etablerade partierna huka sig.

20 mäktigaste inom kultur & nöje

1 Håkan Hellström,musiker

Stadens stolthet släpper stadigt ifrån sig övertygande musikalisk poesi och ger hela sig själv på scen. En skolpojke med dåliga betyg och en 39-åring som får femma i allt. Nej, det kommer nog aldrig va över för ­Håkan i Göteborg. Folkets kärlek är den starkaste och helt avgörande rösten.

2 Anna Falck, vd Bok och bibliotek

Förvaltar och utvecklar ett ­kulturellt familjeföretag och arv som sätter internationellt litterärt fokus på Göteborg i september varje år.

3 Mattias Andersson, konstnärlig ledare Backateatern

Går från klarhet till klarhet och har satt ner foten och gjort avtryck både i Washington DC och på Dramaten. Inget stoppar Lille Kung Mattias.

4 Gabriela Pichler, filmregissör

Sällan har en debut­film vunnit så många hjärtan. Och priser. Med Äta, sova, dö lyfte hon klassdebatten flera snäpp och visade en stor publik att mycket inte står rätt till i Sverige.

5 Andreas Andersen, vd Liseberg

Utan Göteborg inget Liseberg. Utan Liseberg inget Göteborg? Kaninernas vd är kanske rent av kungen över alla här? Styr våra steg i ur och skur till en rosa värld med svåröverträffad attraktionskraft.

6 Madeleine Olsson Eriksson, ordförande Stenastiftelsen

Delar med tonträff och sakkunskap ut många avgörande miljoner till Göteborgs kulturliv varje år och bidrar mer än staden själv till konst­institutionernas utveckling genom stiftelsen.

7 Joel Borg, marknadschef Luger

Lotsar Way out West, genom artistavhopp, lervälling och matprotester, till högsta betyg år efter år. Festivalernas festival står pall för tillfälliga besvikelser. Det får anses bevisat.

8 Helena Wessman, vd Symfonikerna

Med självklar auktoritet i en klassiskt mansdominerad värld håller hon Nationalorkestern stadigt på toppen med nye stjärnrekryteringen Kent Nagano i spetsen och Gustavo Dudamel kvar som sidekick.

9 Lasse Kronér, programledare SVT

Har rattat Sveriges i populäraste tv-underhållning i tio år, är kanongo med kidsen i femte klass och får kvinnor att vilja vara otrogna. Obegripligt även för honom själv, men ett faktum. Alla gillar Lasse.

10 Anna Takanen, Stadsteatern

Står upp för gammal konstform i ny regi och debatterar teaterstyre och kulturpolitik med kraft. Tar som konstnärlig ledare också del i teaterns produktioner, som regissör och skådespelare. Respekt.

11 Björn Sandmark, chef Göteborgs kulturförvaltning

Chefar över stadens kulturinstitutioner, sitter i Göteborg & co:s styrelse och dricker uppenbarligen glögg på ”rätt” kalas med näringslivets toppar. Har mer makt än han någonsin skulle erkänna.

12 Mia Skäringer, skådespelerska

Ger Solsidan en välbehövlig släng av västlig vind och lyfter samtal om samhällsklyftor i Skavlan. Vågar som ingen annan klä av sig på en scen och samtidigt sjunga in julen.

13 Gabriel Byström, kulturchef GP

Styr över kultursidorna i GP med en egen stark röst i nationella och internationella kulturfrågor. Ger göteborgarna granskning och nyhetsuppdatering från arenastadens nöjesliv till subkultur.

14 Håkan Thörnström, kock

Försvarade sin stjärna i Guide Michelin med sina vinnande wallenbergare i Kockarnas kamp. Representerar en lång tradition av göteborgska män som lagar mat. Riktig mat.

15 Johan Red Top Larsson, Pustervik

Klubbkungen som håller Järntorget kokande och Gais vid liv med hjälp av stans stora makrillartister. Ger klubbscenen ett rödbrusigt och lite oborstat ansikte. Var skulle de ­annars spela, alla dessa band?

16 Marit Kapla, konstnärlig ledare Filmfestivalen

Piggar upp Göteborg i februarikylan med internationell film och röd matta i snöblasket. Behåller lugnet när ekonomin svajar och festivalen flyter på osäker bidragsflotte. Det ska gå.

17 Adam Lundgren, skådespelare

Känn ingen sorg och Torka aldrig ­tårar … Adam impade stort som Håkan, gjorde Jonas Gardell internationellt känd och blev anställd på Stadsteatern. Det får man nog ändå kalla rejält avstamp.

18 Isabella Nilsson, chef Konstmuseet

Rumstrerar om i skitnödig Hedenhösdebatt och ställer ut museets skatter, samtidigt som hon planerar för framtida lyft och håller uppe ­museets internationella lyskraft.

19 Carolina Falkholt, konstnär

Tar sin graffitta land och rike runt, konstkuppar i SVT, målar 16 meter Wet Paint på Kulturhuset i Stockholm och tar sig in i alla kulturens rum för att färga debatten om fri konst och nolltolerans.

20 Anna van der Vliet, kulturproducent

Curator, strategisk rådgivare och debattör, i navet för diskussionen om fri kultur. Grundare av Institute for Contemporary Ideas and Art, ICIA. Leder 2014 konstprojektet Bilden av Sverige.

20 mäktigaste inom sport

1 Bo Edsberger, chef Göteborgsvarvet

Löparboomen bara växer och det är Göteborgsvarvet som leder utvecklingen. Under Edsbergers ledning har Varvet utvecklats till världens största halvmara och i stort sett alla göteborgare har något slags förhållande till fenomenet. Med löparkvällar, seednings­lopp och förortsprojekt är Göteborgs­varvet närvarande året runt och det bara fortsätter växa. ­Edsbergers vision är att 120 000 löpare ska deltaga i de olika ­loppen jubileumsåret 2021. Allt tyder på att han kommer att lyckas med det.

2 Dennis Andersson, klubbdirektör BK Häcken

Han håller i slantarna i Sveriges rikaste förening. Och basar över världens största ungdomsturnering i fotboll. En visionär och en ”doer” av rang.

3 Martin Kurzwelly, klubbdirektör IFK Göteborg

Blåvitt är laget som berör mest av alla i den här staden. Chefen för det hela kom från Svenska mässan och har haft ett intensivt år med både cupguld, guldstrid och en ordförande i blåsväder.

4 Roger Rönnberg, huvudtränare Frölunda Indians

Kom med energi och professionalism till ett hockeylag som underpresterat i åratal. Rönnberg tog med sig stjärnorna från J-landslaget och har gjutit liv i ett sömnigt lag.

5 Emma Green Tregaro,höjdhoppare

Bronset på inne-EM var främsta sportsliga meriten, men de målade naglarna under VM i Ryssland gav eko världen över. En subtil påminnelse om att mänskliga rättigheter borde vara globala.

6 Tobias Hysén, f d lagkapten IFK Göteborg

Målskytten och klubbens centralgestalt utsågs till allsvenskans mest värdefulle spelare i år. Kan nr 13 på listan hitta en ersättare när Hysén väljer Kina före Kamratgården?

7 Joel Lundqvist, lagkapten Frölunda Indians

Har kallats den perfekte kaptenen. Lundqvist står alltid upp när det blåser, ger alltid hundra procent på isen och är kulturbäraren i ett ­nykomponerat Frölunda.

8 Ida Odén, Sävehof

Sävehof skrev ­historia när man som första lag någonsin gick ­vidare i Champions League. Odén var den som visade vägen med mod, kyla och massor av mål. En matchvinnare.

9 Erik Hamrén, förbundskapten

Allt han säger analyseras av fotbollsintresserade landet över. Mannen som basar över Zlatan och Co har förmodligen Fotbollssveriges viktigaste och mest utsatta jobb.

10 Stefan Albrechtson,klubbdirektör Sävehof

Har gjort Sävehof till en europeisk elitklubb samtidigt som han är ”president” för världens största handbollsturnering Partille Cup. Sedan 2013 dessutom styrelseledamot i IFK Göteborg.

11 Tomas Torgersen, tävlingsledare Göteborgs horse show

Ridsportförbundets förre ordförande är den drivande kraften inom västsvensk ridsport. Showen i Scandinavium är en höjdpunkt för hästintresserade och ett jätteevenemang.

12 Tomas Andersson, ordförande Gais

Tog över ett Gais i ekonomisk härdsmälta och har metodiskt börjat bygga upp föreningen igen. Köpte via sitt eget företag Gaisgården som ett led i att säkra elitlicensen.

13 Håkan Mild, sportchef IFK Göteborg

Sportchefen var starkt ifrågasatt under 2012, men fick viss upprättelse 2013. Betonar alltid hårt arbete och har meriterna som gör att folk lyssnar.

14 Mohammed Ali Khan,lagkapten Häcken

En tuffing på plan och en engagerad samhällsmedborgare. Föreläser för ungdomar, driver företag och brinner för att vara en förebild som sätter Häcken på kartan.

15 Jonas Georgsson, chef Gamla Ullevi

Klubbarnas motpart i den känsliga och viktiga arenafrågan. Georgsson är även tillförordnad chef för arenakolossen Ullevi. Tar över plats 18:s jobb?

16 Affe Akbari,Sport & Evenemang

Stans fixarfrasse nummer ett. Anordnar Supermatcher på Ullevi och racetävlingar i frihamnen. Har ständigt nya stora projekt på gång med sitt företag Sport & ­Evenemang.

17 Ola Serneke, sponsor

Hans Sefa byggde Kamratgården och ska 2015 vara klara med Sveriges största multisportan­läggning i Kviberg. Tung sponsor i bland annat Frölunda, Blåvitt och Alingsås handboll.

18 Tomas Torkelsson,vd Gotevent

Har det över­gripande ansvaret för stadens stora arenor. Kliver snart av posten, men lär få nya uppdrag. ­Kanske som ordförande i IFK ­Göteborg?

19 Cecilia Andersson, rektor Änglagårdsskolan

Styrelseledamot som ­markerade mot IFK:s och därmed alla stora föreningars styrelse när hon inte accepterade att kallas ”flicka”.

20 Johanna Almgren, Göteborgs FC

Ung veteran med ständiga skador som följeslagare. Har gett ­kämpandet ett ansikte, föreläser och drar in pengar till cancer­forskningen. En inspiratör.

Mest läst