Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
nya göteborgsnöjet

Göteborgarnas nya nöje - inlåst i skräckrum

Knäck koder, använd rummets resurser och avkoda de mystiska meddelandena. Hinner ni ut innan tiden är slut?

Har du tröttnat på de klassiska fredagsmysaktiviteterna och vill utmana hjärnan? Eller har du alltid undrat hur mordutredare jobbar och hur karaktärerna i Prison Break lyckades rymma? Då kanske Escape House är något för dig och familjen eller kompisgänget.

Den 31 augusti 2015 slogs portarna upp till en helt ny värld i Majorna, och sedan dess har över 3000 personer besökt de mörka utrymmena. I Escape House går spelet ut på att du och dina medspelare blir inlåsta i ett okänt rum med olika föremål och mystiska meddelanden. Det enda ni vet säkert är att ni måste ta er ut innan tiden är slut.

Gusten Danielsson, en av grundarna till Escape House i Göteborg, fick idén till spelet i Australien.

– Jag gjorde något liknande i Australien, där man skulle rädda en gruva. Jag tyckte det var en kul idé, och började skissa på det tillsammans med min bror och sambo, säger han.

På Escape House finns det olika banor att välja, men gemensamt är att det handlar om olika typer av utbrytarsituationer, där du och dina medspelare ska lösa olika problem under 60 minuter.

– Vi har två banor just nu: "Prison Break", där man vistas i en fängelsemiljö. Där går det ut på att rymma i tid, med hjälp av koder. Sedan har vi "Trapped", där man vistas i en Cluedo-liknande miljö. Här har ett mord skett och man måste ta sig ut innan mördaren återvänder, säger Gusten Danielsson.

I helgen öppnar en tredje bana, "The Chapel", där jakten på en helig graal är det centrala i den kyrkliga miljön. Här gäller det att hitta den innan kyrkans väktare tar dig.

– Vi jobbar hela tiden med nya teman och nya problem, och satsar på ytterligare en bana innan sommaren, säger Gusten Danielsson.

Hur kommer ni på nya utmaningar och teman?

– Många sena nätter med mycket brainstorming och planering, haha. Att komma på sätt att kombinera föremål och att använda ett rum på ett sätt man inte trodde var möjligt.

Varför tror du att detta lockar göteborgarna från det klassiska fredagsmyset?

– Framförallt så aktiverar det hjärnan på ett nytt sätt, snarare än att vara passiv som de flesta andra aktiviteter Man får tänka ordentligt, men har kul samtidigt som man upptäcker nya sidor hos sig själv. Att veta hur man jobbar under stress och när man måste tänkta kreativt. En helt ny värld öppnar sig!

Vad är det för förkunskapskrav som ställs?

– Barn och ungdomar under 15 år bör vara i någon vuxens sällskap, annars krävs inga förkunskaper. Vi kan anpassa alla utmaningar i svårighetsgraden för att det ska passa alla. Det handlar om en kombination av påhittighet, klurighet och samarbete.

Om man inte hinner ut innan tiden går ut, blir man utsläppt. Man blir alltså inte inlåst på riktigt.

Mest läst