Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Bild - 1

Göteborgarna måste ta hand om sina ungdomar bättre

Det råder en brist på vuxna som lyssnar och ser unga. Speciellt i Göteborg. Fler vuxna skulle behöva engagera sig som mentorer åt våra ungdomar, skriver Karin Jordås, Mentor Sverige.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Det finns företeelser i Göteborg som ökar. Till exempel dödsskjutningar, bilar som brinner och elever som går ur grundskolan med ofullständiga betyg. Det finns andra saker som under året inte visat samma uppåtgående kurva. Till exempel vuxna i Göteborg som väljer att engagera sig för unga.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Mentor Sverige har i nuläget en kö av göteborgsungdomar som söker en vuxen mentor. Varför just Göteborg lyser med en frånvaro av vuxna som vill vara mentorer åt ungdomar är svårt att svara på. Men vad vi faktiskt vet är att vuxna förebilder behövs mer än någonsin.

Råder brist på vuxna

Enligt en nyligen presenterad rapport från Skolinspektionen uppger hälften av eleverna i årskurs 6-9 att de mår dåligt på grund av stress eller otrygghet. Bland flickorna mår 63 procent psykiskt dåligt. Rapporten visar även hur elevhälsan inte räcker till. Det råder helt enkelt en brist på vuxna som lyssnar och ser unga.

En mentor ersätter inte en skolpsykolog men de ungdomar som får en egen vuxen att prata med och vända sig till upplever stärkt självkänsla och ökad studiemotivation. Att ha en utomstående vuxen att fika med, plugga matte med eller diskutera framtiden med skapar helt enkelt trygghet och framtidstro.

Vuxna skolkar

När vuxna sviker och skolkar från sitt uppdrag som förebilder är utanförskapet för många unga ofta ett faktum och steget till kriminalitet och utanförskap det enda alternativ som erbjuds.

För att göra skillnad krävs tid och engagemang, men framför allt krävs att vi sätter igång. Det kommer att bli dyrt för Göteborg att inte engagera sig. Ungdomar ska inte behöva köa, eller vänta förgäves för att få en mentor. Vi kräver skärpning från Göteborgs vuxna.

Karin Jordås

generalsekreterare för Mentor Sverige

Bild - 2
Mest läst