Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Nu

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Göteborgarna erbjuds bättre källsortering

  Fastighetsägare erbjuds bättre källsortering för att hjälpa göteborgarna att sortera soporna bättre.

  Göteborgarna kan bli ännu bättre på att källsortera. Fortfarande hamnar 28 kilo, per år och hushåll, av plastförpackningarna i soppåsarna i stället för på återvinningsstationerna.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  Därför inleder Göteborgs stads förvaltning för kretslopp och vatten ett flerårigt projekt tillsammans med Förpacknings- och tidningsinsamlingen för att förbättra den fastighetsnära insamlingen i stadens flerbostadshus.

  Det vill säga bättre sopsortering av plast, metall, papper och glas redan hemma i bostadshusen.

  - Vi gör det här samarbetet med FTI för att se hur vi kan hjälpa fastighetsägarna att öka den fastighetsnära insamlingen. Vi kommer aktivt att söka upp fastighetsägarna för att se hur vi kan bidra till att förbättra och förenkla källsorteringen för hyresgästerna, säger Jonas Hed, enhetschef.

  Skälet är att förbättra miljön och minska koldioxidutsläppen.

  - Vi vill hjälpa till så att alla kan lära sig att sortera rätt. I dag hamnar en tredjedel matavfall i soporna, som borde hamna i bioåtervinningen, en tredjedel är förpackningar och tidningar som borde återvinnas, och en tredjedel är de sopor som är på rätt plats, säger Jonas Hed.

  Inom projektet har tre kundsamordnare anställts. De kommer nu att ta direktkontakt med fastighetsägare i kommunen och informera om hur fastighetsägarna kan organisera sopsorteringen. De kommer även att samla in de uppgifter som krävs för att de lokala avfallentreprenörerna ska kunna lämna korrekta offerter till fastighetsägarna.

  För det är inte gratis att sortera och göra rätt.

  - Det blir en extra kostnad för fastighetsägaren, men samtidigt kan man bli en mer attraktiv fastighetsägare för sina hyresgäster.

  - Det viktiga är ju att återvinna soporna på rätt vis, så att de kan återanvändas till något annat och vi får en bättre miljö och minskade koldioxidutsläpp, säger Jonas Hed.

  Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.