Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Bild - 1

Göteborgare vill flytta till Mars

Rickard Feiff från Göteborg känner att han har gjort sitt här på jorden. Nu vill han vidga sina vyer. - Jag har haft ett fantastiskt liv på den här planeten och nu är jag redo att utforska en annan, säger Richard Feiff i sin ansökningsvideo till rymdprojektet Mars One.

Syftet med Mars One är att upprätta en permanent mänsklig bosättning på Mars. Tanken är att en grupp med fyra människor ska landa vartannat år, från och med 2023, och gradvis kolonisera den röda och högst ogästvänliga planeten. Astronauterna letar man efter bland vanligt folk och trots att det bara delas ut enkelbiljetter har hundratusentals redan anmält sitt intresse. 19 av dem är svenskar.

- Jag älskar vetenskap, teknologi och nya upptäckter, och chansen att vara en del av människans hittills största bedrift skulle vara en ära och ett privilegium, skriver Rickard Feiff i sin ansökan.

Vem som helst, som är beredd att betala in 33 dollar, kan ansöka om att delta i projektet på Mars One:s webbplats. De sökande fyller i ett formulär och spelar in en video av sig själva där de motiverar varför just de borde få chansen att befolka Mars. När ansökningstiden gått ut följer olika utslagningsrundor där agnarna sållas från vetet.

I det nationella urvalet tävlar 20-40 sökande från varje land i tv-sända utmaningar som ska visa deras lämplighet som rymdkolonisatörer. Tv-publiken utser en vinnare per land som får fortsätta till den avslutande internationella utslagningsrundan. Den sänds över hela världen och visar hur grupperna, bestående av kandidater från olika länder, lever och arbetar tillsammans under svåra omständigheter.

Det är genom tv-intäkterna från uttagningstävlingarna, och från själva kolonisationen, som marsresorna är tänkta att finansieras.

- Till en början var jag skeptisk, men nu tror jag faktiskt att det här kan bli verklighet. Big Brother kommer att blekna i jämförelse, säger Gerard 't Hooft, Nobelpristagare i fysik och en av ambassadörerna för projektet.

Om koloniseringen av Mars verkligen blir av, och om Richard Feiff i så fall är bland de utvalda, återstår att se. Hans dröm är i så fall att öppna det första ölbryggeriet på en främmande planet – även om han aldrig har gjort något liknande förut.

– Herregud, jag har en livstid på mig där uppe. Man får testa sig fram, säger han till Aftonbladet.

Se Rickard Feiffs ansökningsvideo här.

Mest läst