Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Göteborgare väljer vågad inredning

Stockholmare gillar en romantisk och lantlig inredningsstil i hemmet. Göteborgare är vågade och väljer gärna andra färger än vitt på väggarna.

Det är byggbolaget NCC som undersökt hur svenskar inreder sina hem.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

– Vi har samlat på oss en unik databas efter att ha byggt tusentals lägenheter på olika orter i Sverige. För första gången kan vi berätta vad folk faktiskt väljer för inredningsstil, säger Camilla Gramner, inredningsexpert på NCC.

Enligt NCC dominerar ljust och fräscht fortfarande våra hem. Varannan av dem som ingår i undersökningen väljer den strama linjen.

Fyra av tio väljer istället en romantisk och lantlig stil. Det gäller i synnerhet Malmöbor och Stockholmare. Mer än varannan Stockholmare och två av tre Malmöbor väljer en mer romantisk inredning.

Kartläggningen visar också skillnader i valet mellan målat och tapetserat. Malmöbor vill bara ha målade väggar. Västeråsare och Göteborgare blandar målat med tapeter eller fondtapeter.

De mest vågade inredarna sägs finnas i Västerås, Uppsala och Göteborg. Här är det vanligast med andra färger än vitt på väggar, luckor och golv.

Göteborgare väljer också naturlig stil med trä i större utsträckning än andra. Fler byter också ut vita standarddörrar mot spegeldörrar för att matcha de lantliga eller naturfärgade stilarna.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.