Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Bild - 1

Göteborgare magsjuka vid skyfall

Frågorna om magsjuka ökar till Göteborgs sjukvårdsupplysning efter ett skyfall. De blir i runt 20 procent fler fem-sex dagar efter minst 25 millimeter regn på ett dygn, visar statistisk som forskare vid Umeå universitet analyserat.

Förklaringen är att halten av magsjukevirus då ökar i stadens vattentäkt, Göta älv, skriver Svenska Dagbladet. Det häftiga regnandet sköljer ut viruset i älven och reningen klarar inte detta innan vattnet når kranarna.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Tiden mellan regnet och de ökade samtal till sjukvårdsupplysningen är ungefär samma som det tar för vattnet att passera reningsverket plus inkubationstiden för magsjukevirus.

– Jag blev aningen förvånad av resultaten, jag hade inte förväntat mig att sambandet skulle vara så här tydligt, säger Andreas Tornevi, en av forskarna bakom studien till SvD.

Andreas Tornevi tror att vi har litat för mycket på dricksvattnet i Sverige och tycker att reningsverken bör ses över om det går att göra förbättringar och att avloppshanteringen bör bli säkrare.

– Vi tror inte att det här är unikt för Göteborg, det kan mycket väl vara så att det ser liknande ut på andra platser där man använder ytvatten, till exempel Mälaren. Men det är inte säkert att det finns lika tydliga samband överallt. Göta älv är ganska utsatt med kommuner uppströms med avloppsreningsverk, säger Andreas Tornevi till SvD.

Mest läst