Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
Bild - 1

Göteborgare i rekordstor knarkhärva

En 55-årig seglare från Västra Frölunda är en av huvudrollsinnehavarna i den största knarkhärva som någonsin avslöjats i Sverige. Han greps med 1,4 ton kokain i sin fritidsbåt.

55-åringen, som är skriven i en lägenhet det lugna bostadsområdet Flatås, har nu suttit häktad i Stockholm i över 20 månader.

I dag väcks åtalet mot honom och sju andra personer i ett mål som, enligt åklagarna, omfattar flera ton narkotika som smugglats in från Colombia via Venezuela.

Det tidigare svenska rekordet i dessa sammanhang härrör från ett tillslag i december 2006, då en container på cirka 1,1 ton kokain från Polen upptäcktes i närheten av Stenaterminalen i Göteborg.

Den nu aktuella utredningen startade på allvar när 55-åringens segelbåt bordades av tullpersonal från den franska ön Martinique i Västindien, den 4 juni 2010.

Enligt uppgift gjordes tillsynen beroende på att farkosten verkade överlastad.

Ombord hittades alltså 1 400 kilo kokain, paketerat i tjocka jutesäckar, till ett uppskattat gatuvärde på 4.5 miljarder kronor. Partiet var avsett för den europeiska marknaden.

Enligt åklagarnas förundersökningen hade dock den 55-årige göteborgaren genomfört åtminstone en Atlantaseglingar dessförinnan, med knark i lasten.

Det var i augusti 2008, som närmare 10 kilo kokain påträffades i en båt som låg förtöjd i centrala Göteborg.

55-åringen har erkänt de delar av anklagelserna som omfattar honom.

Mannen arbetade tidigare – efter att först ha studerat vid sjökaptenslinjen – som lärare vid sjöbefälsutbildningen på Chalmers. Men arbetsgivaren var inte hundraprocentigt nöjd med hans insatser:

- Lärandet var inte riktigt hans grej, har en före detta kollega på Chalmers sagt till GP.

Lars-Eric Carlsson, chef för Träffpunkt Sjöfart vid Chalmers, var då av samma uppfattning:

- Det gick inget vidare. Han försvann utomlands när han egentligen skulle ha varit i skolan. Sedan kom han tillbaka med dyra bilar och grejer, summerar Carlsson.

55-åringen är mest känd som äventyrare och ensamseglare och har flera gånger korsat Atlanten i sin båt. Han står officiellt som ägare till ett företag i den maritima branschen, som bland annat skall syssla med reparationer och nybyggnationer.

Mannen har en del skulder och minst en konkurs bakom sig.

Som ledande i "rekordligan" utpekas en 39-årig multikriminell man från Stockholmstrakten. Han är tidigare dömd för omfattande brottslighet.

Gruppen beräknas ha tjänat 114 miljoner kronor på kokainhanteringen.

Åklagarna har bland annat beslagtagit ett hus i Spanien, en lyxbåt och flera sportbilar, för att säkerställa de misstänkta återbetalningsmöjligheter i händelse av en fällande dom.

Kokainhandeln har förgreningar över tre kontinenter, Sydamerika, Nordamerika, och Europa. Polisen beskriver ligans affärsupplägg som professionellt och avancerat. De pengar som tjänats in har placerats i bolag på bland annat Jersey, Malta och Jungfruöarna.
39-åringens materiella tillgångar i form av bilar, båtar och hus var skrivna på hans släktingar, men polisen är övertygad om att 39-åringen är den rätte ägaren.

Förundersökningen omfattar nästan 14 000 sidor.
Rättegången börjar den 16 april och kommer att pågå till oktober. Den hålls i säkerhetssalen i Stockholms tingsrätt.

Mest läst