Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
i

Göteborg ytterst tveksam till ny VM-ansökan

Wada vill utreda hur valprocessen när Eugene fick VM i friidrott 2021 – då Göteborg ville ansöka. Men även om beslutet skulle rivas upp och processen starta om på nytt råder stor tveksamhet till en ny ansökan från Göteborg. – Jag är ytterst tveksam just nu, säger Camilla Nyman, vd på Göteborg & Co till GP.

Göteborg låg långt fram för att skicka in en ansökan om att arrangera VM i friidrott 2021. Men innan man fått chansen beslutade IAAF att ge mästerskapet till amerikanska Eugene.

Något som väckte stor ilska i Sverige.

– Vi var lovade att få en ärlig chans. Vi la in resurser och arbetade och slet. Jag hade fullt ut accepterat om vi hade förlorat beroende på att Eugene säkerligen hade kunnat komma med ett vettigt bud – men inte genom fusk, säger riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson till GP.

– Det blev en extra portion vrede av att man inte kunde förstå hur det kunde tillåtas att ske.

Wada vill nu att en utredning påbörjas kring hur processen gått till när Eugene fick VM. Om valprocessen skulle göras om tycker Björn Eriksson att Göteborg ska få en ny chans att söka men vill samtidigt vända på frågan.

– Jag vill vända på steken. Jag tycker att processen bör göras om och att Göteborg ska ha en möjlighet. Men jag tycker att en mer relevant fråga är: Vill Göteborg ha med sådana här människor att göra om det inte är ordentligt rensat, säger han.

– Det är Göteborgs eget val och jag skulle nog ha den uppfattning att jag skulle ha full förståelse för att Göteborg vill veta hederligheten och kvaliteten på de som sitter på andra sidan bordet.

– Det finns ett sätt att resonera ibland som att Göteborg ska känna sig tacksamma om de får en andra chans. Men det finns inget skäl att vara tacksam om det är människor som är moraliskt tvivelaktiga som sitter på andra sidan. Då blir det en väldigt stor fråga om man nu kommer rensa ordentligt så att dyngan skakas bort.

På Göteborg & Co som stod för ansöka är man tveksamma till att göra det på nytt om chansen skulle dyka upp.

– Det är en rent hypotetisk fråga. Friidrotten är jätteintressant för Göteborg och den har – bortsett från några fläckar på solen just nu – väldigt många positiva sidor. Men man kan väl säga såhär: Förtroendet för det internationella friidrottsförbundet är inte på topp just nu, säger Camilla Nyman, vd på Göteborg & Co.

– Så skulle den situationen uppstå så måste vi fundera ordentligt på om vi vill jobba med det förbundet utifrån det vi vet i dag och kommer vi kunna övertalas om att man kommer ha en helt transparent och öppen process som bygger på lika förutsättningar för alla.

– Förtroendet för IAAF just nu ... det är inte så att det slår i taket direkt. Jag tycker fortfarande att VM i friidrott är en fantastisk tävling och jag tycker det är jättetråkigt för de aktiva att det på det här sättet fläckas ner.

– Om man tittar på alla evenemang så är VM i friidrott det största som Göteborg på egen hand kan ta sig an – men jag är ytterst tveksam just nu.

Beroende på IAAF?

– Ja, jag tycker att de just nu är en organisation som befinner sig i en förtroendekris.

Även om en ny process skulle inledas så ser inte Camilla Nyman det som realistiskt att städer ska klara av att presentera nya förslag.

– Ponera at det skulle hända att de kom fram till något sådant. Normalt har man en budprocess på ett och ett halvt år. Det är stora investeringar som ska göra. Det är en ohållbar situation, säger hon och fortsätter:

– Ponera att de i slutet av detta säger att de öppnar upp en process och att ett bud ska vara inne om ett halvår. Det är ett arbete som nästan ingen stad klarar av så det blir ju också lite av ett spel för galleriet.

– Jag tycker det är jättetråkigt att det har blivit såhär. Jag är jättebesviken.

Vad skulle krävas av IAAF för att ni skulle känna förtroende och tycka att en ansökan skulle kunna vara aktuell igen?

– Det är jättesvårt att svara på på rak arm. Men jag tror att man skulle behöva rensa rent lite. De behöver få upp alla fakta på bordet och bestämma sig för hur man hanterar det.

– Vi hade väldigt starka förhoppningar till den nye ordförande Sebastian Coe. Mycket vilar på honom nu att rensa rent i sin organisation.

Mest läst