Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
PIM15_0181JPG

Göteborg storsatsar på årets Mipim

Stora byggprojekt är på gång och staden behöver locka till sig nya investeringar. Därför satsar Göteborg stort och skickar 27 delegater till årets upplaga av fastighetsmässan Mipim i Cannes.

- Det är viktigare än någonsin att synas i den internationella marknadsföringen på Mipim. Vi vill visa utländska aktörer vad som är på gång i Göteborg så att de kan komma in som investerare, säger Andreas Göthberg, ansvarig för internationella investeringar på Business region Göteborg (BRG) och projektledare för Mipim-satsningen.

Han nämner Älvstaden som ett av de stora kommande projekten, men även logistikområdena vid hamnen och vid Landvetters flygplats, jubileumssatsningen på nya bostäder och infrastruktur som behöver byggas.

- Det är stora grejer på gång i Göteborg, även med internationella mått. Och det kommer att pågå under lång tid, säger Andreas Göthberg och fortsätter:

- Men risken är att det i framtiden blir en kapacitets- och kompetensbrist, att vi inte hittar företag som kan leverera eller människor som kan jobba med de här sakerna.

Budgeten för årets Mipim-satsning är 3,6 miljoner kronor. Merparten av kostnaden, tre miljoner kronor, står de privata företag som deltar för, medan de kommunala bolagen Älvstranden utveckling, Higab och Framtidenkoncernen bidrar med 200 000 kronor var.

Utöver det har Göteborgs stad kostnader för resor, boende och ackreditering för sina delegater på drygt 450 000 kronor.

Andreas Göthberg på BRG är övertygad om att det lönar sig att vara på plats i Cannes. Ett exempel på konkreta resultat av tidigare Mipim-besök är projektet Sahlgrenska life, där nya forskningsmiljöer och fastigheter planeras med byggstart 2019. Diskussionerna som ledde fram dit inleddes på Mipim 2012, berättar han.

- Ett lite snabbare exempel var Älvstranden utveckling som förra året marknadsförde ett fastighetspaket på Lindholmen, och där Mipim spelade en viktig roll i att de faktiskt fick ett högre pris än vad de trott, säger Andreas Göthberg.

En av de 27 delegater som Göteborgs stad skickar till mässan i Cannes är Johannes Hulter (S), vice ordförande i byggnadsnämnden. Också han betonar vikten av att locka nya investerare till Göteborg.

- Vi är ju i en situation där vi bygger väldigt mycket och förbereder en ännu starkare expansion. Och det hänger ju på att det finns människor som vill investera och se till att det byggs fler bostäder och arbetsplatser, säger Johannes Hulter.

Framför allt behövs en ökad konkurrens på byggmarknaden, tycker han.

- Ett större underlag av företag som vill investera här skapar ju ett bättre förhandlingsläge för oss här i Göteborg att bygga den stad vi vill ha, säger Johannes Hulter.

Göteborgs stads närvaro på Mipim-mässan skapade skandalrubriker 2013, efter att SVT:s Uppdrag granskning avslöjat hur delegater levt lyxliv på skattebetalarnas bekostnad. Det handlade om kommunens representation och bristfällig kontroll av kvitton för utlägg, och att investerare hade bjudits på alkohol i en "öppen bar" på ett lyxhotell.

Avslöjandet ledde till att Bostadsbolagets dåvarande vd fick sparken, och året därpå krympte Göteborgs stads representation vid Mipim avsevärt.

Johannes Hulter i byggnadsnämnden betonar att han åker till Cannes för att jobba.

- Jag kan lova varje göteborgare att jag kommer jobba hårt från morgon till kväll för att se till att föra fram deras intressen och för att skapa en bättre stad här hemma i Göteborg, säger han.

Fakta: Mipim 2016 i siffror

Årets Mipim-mässa äger rum i Cannes 15-18 mars.

Budgeten för Göteborgs deltagande är 3 680 000 kronor.

22 privata företag står för 3 080 000 kronor.

De tre kommunala bolagen Älvstranden utveckling, Higab och Framtidenkoncernen betalar 200 000 kronor var.

Göteborgs stad skickar 27 delegater. Kostnaden för resor, boende och ackreditering beräknas till 456 000 kronor.

Källa: Business region Göteborg

Mest läst