Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Göteborgs konsthall.

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Göteborg stänger sin konsthall

  Vid årsskiftet stängs Göteborgs konsthall. I fyra år ska sedan Göteborg stå utan en kommunal institution för samtidskonst. En besparingsåtgärd som presenteras av kulturnämnden som en satsning.

  Beskedet nådde personalen på Konsthallen på fredagen. Då informerades de av kulturförvaltningens chef Björn Sandmark om att Konsthallen läggs ner från årsskiftet. Därefter ska personalen utgöra en resurs för Konstmuseet istället. Detta i väntan på en ny konsthall som ska rymmas i det framtida kulturhuset på Backaplan, tänkt att stå klart år 2015.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  - Förslaget är inte färdigt och processat än, men jag har i dag, med tungt hjärta, informerat personalen om planerna, bekräftar Björn Sandmark.

  - Personalen är kort sagt mycket upprörd, säger Konsthallens chef Lene Crone Jensen.

  Beslutet är en besparing, men hur mycket man kommer att spara kan inte Björn Sandmark säga.

  - Tanken är att den utmärkta kompetensen på Konsthallen ska tas tillvara på Konstmuseet under tiden, liksom lokalerna, och delar av Konsthallens utställningsbudget, som kan lösa en del av Konstmuseets behov. Så exakt hur mycket pengar vi kommer att spara vet vi inte, men vi måste göra något åt Konstmuseets situation. Och vi har inga utsikter om förstärkt kulturbudget nästa år.

  Hade det här förslaget lagts fram om inte Konstmuseet hade haft så akuta behov?

  - Det kan jag inte svara på, men vi måste nu ta ett samlat grepp om våra institutioner och ta sikte på en ny konsthall 2015.

  Den delen av förslaget välkomnas också av Konsthallens chef Lene Crone Jensen.

  - Självklart välkomnar vi en diskussion om en ny konsthall, det behovet har vi sett länge. Men att man ställer in vår verksamhet i väntan på detta är en förlust för samtidskonsten i Göteborg. Man får inte glömma bort att den här konsten, som förhåller sig till vad som händer i samhället, fyller en viktig funktion, säger Lene Crone Jensen.

  Vad förslaget innebär för hennes egen del har hon inte tagit ställning till än, men tanken är att hon ska övergå till att hålla i planeringen för den nya konsthallen samt, med en mindre del av utställningsbudgeten, genomföra ett projekt per år någonstans i staden.

  - Det kan bli på gatan, eller någon annan institution, det har vi inte diskuterat, säger Björn Sandmark, men vi vill på detta sätt ändå kunna erbjuda några intressanta utställningar med samtidskonst, i väntan på det nya.

  Lene Crone Jensen tror dock inte att det är helt lätt att upprätthålla Konsthallens renommé, uppbyggt under tio års tid, under övergångsperioden.

  - Konsthallen har ju stängts en gång tidigare, på 1990-talet. Nu har vi under 2000-talet tagit flera steg framåt och har många positiva projekt på gång. Utan en samlingsplats för samtidskonsten kommer det vi jobbat upp att försvinna fort, säger hon.

  Hur positivt det kommer att kännas att arbeta på Konsthallen fram till årsskiftet återstår att se. Men Lene Crone Jensen lovar i alla fall att vara kvar till dess.

  - Jag lämnar inte nu, utan vill att verksamheten ska fortsätta året ut på ett så bra sätt som möjligt, säger hon.

  Från kulturpolitiskt håll presenterades nyheten på fredagen som en satsning.

  "Det behövs en ny konsthall för samtidskonsten. Redan i år kommer kulturnämnden att ta ställning till ett förslag om att flytta samtidskonsten från Konsthallen vid Götaplatsen till det nya kulturhuset på Backaplan" lät kulturkommunalrådet Helena Nyhus (S) meddela i ett pressmeddelande. Informationen att Konsthallen stänger vid årsskiftet och att Göteborg står utan konsthall de närmaste fyra åren utelämnades.

  Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.