Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
VHK_Sveriges_myndigheter_20

Göteborg slåss för att få fler myndigheter

Handelskammaren vill ha två nya myndigheter till Göteborg.- Det skulle göra arbetslivet här mer attraktivt och stärka Göteborg som tillväxtstad, säger Stefan Gustavsson, näringspolitisk chef på Västsvenska Handelskammaren.

Handelskammaren försöker just nu, tillsammans med Göteborgs stad, Universitetet och Västra Götalandsregionen få regeringen att lägga den nya tillsynsmyndigheten för polis och kriminalvård i Göteborg. På egen hand funderar Handelskammaren dessutom över möjligheten att få Kemikalieinspektionen flyttad från Sundbyberg utanför Stockholm, till Göteborg.

– Att få hit den nya tillsynsmyndigheten tycker jag är realistiskt. Regeringen har sagt att de vill ha fler myndigheter ute i landet, då vore det anmärkningsvärt att lägga den nya myndigheten i Stockholm. Kemikalieinspektionen har vi nog mindre chans på – det har visat sig svårare att flytta befintliga myndigheter. Men om man inte ligger på och visar att vi har kompetensen och viljan här, finns det ingen chans alls, säger Stefan Gustavsson.

Kemikalieinspektionen har i dag omkring 270 anställda och den nya tillsynsmyndigheten tros skapa omkring 60 jobb. Dessutom är det arbetstillfällen för samhällsvetare – en grupp som har svårt att hitta kvalificerade jobb i just Göteborg.

– Vi har väldigt få jobb för till exempel samhällsvetare och nationalekonomer här. De flesta myndigheter, många intresseorganisationer och alla departement ligger i Stockholm. Om vi ska vara en attraktiv stad måste vi ha en bredd på vårt arbetsliv, vi måste kunna erbjuda intressanta karriärmöjligheter för alla slags kompetenser, förklarar Stefan Gustavsson.

Hittills har de fyra organisationerna skickat ett gemensamt brev och uppmanat inrikesminister Anders Ygeman (S) att lägga tillsynsmyndigheten för polis och kriminalvård i Göteborg. Under våren kommer både Handelskammaren och kommunstyrelsens nya ordförande Ann-Sofie Hermansson (S) också att träffa ministern för att fortsätta övertygandet.

Beslutet om var den nya tillsynsmyndigheten ska ligga tror Stefan Gustavsson tas redan innan sommaren.

– Jag tycker att signalerna vi fått varit svagt positiva hittills, säger han.

I början av mars skrev civilminister Ardalan Shekarabi (S), tillsammans med statsminister Stefan Löfven, en debattartikel i DN, där de öppnade för att flytta myndigheter från Stockholm och ut i landet. Därför har Handelskammaren också varit i kontakt med sakkunniga under Shekarabi, för att höra hur de tänkt att den processen ska gå till.

Bland argumenten för att få hit just Kemikalieinspektionen lyfter Stefan Gustavsson fram att Göteborg har en mer diversifierad kemibransch än Stockholm och att Chalmers har framstående utbildningar inom området. Han tycker också att det är viktigt att sprida ut myndigheterna runt om i landet, av demokratiskäl.

– Vi vill inte flytta de myndigheter som ligger i kommuner som till exempel Jönköping eller Borlänge. Däremot upplever vi det som att nya myndigheter, bara av bekvämlighet och slentrian, alltid läggs i Stockholm. Det är farligt att bara ha en motor i Sverige, säger Stefan Gustavsson.

Mest läst