Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
Bild - 1

Göteborg skickar hem allt fler tiggare

Göteborg skickar hem allt fler tiggare. Och avhysningarna från tältlägren fortsätter. Samtidigt som kommunen profilerar sig med en mjukare, mer human linje i frågan om fattiga EU-medborgare.

Den moderata riksdagsledamoten Cecilia Magnussons utspel på DN Debatt på onsdagen om att förbjuda tiggeri möttes av skarp kritik.

Särskilt högt blev tonläget i hennes hemstad Göteborg där en stor majoritet stött en mer human politik för att i samarbete med frivilligorganisationer göra de fattiga EU-medborgarnas vardag så dräglig som möjligt.

- Lokalt i Göteborg måste vi arbeta för att undvika nöd, kommenterade partikollegan Jonas Ransgård.

Annan bild

Men det finns också en annan bild där avhysningarna från tältlägren fortsatt under sommaren och antalet fattiga EU-medborgare som sätts på bussen eller flyget hem till sina hemländer har blivit fler för varje år.

Enligt statistik som GP begärt ut betalade Göteborgs socialjour år 2010 för 28 hemresor till utlandet totalt. År 2013 uppgick antalet resor till 96.

Ökningen står fattiga EU-medborgare från framför allt Rumänien för – det land de flesta tiggarna kommer i från. Fortsätter trenden året ut har antalet personer som fått resan betald hem till Rumänien nästan tiofaldigats på fem år.

- Det finns en dubbelhet i hur kommunen agerar. Å ena sidan har man hög svansföring och vill framstå som den goda kommunen i Sverige, å andra sidan fortsätter man avhysa folk och skickar hem dem, säger Aaron Israelson, debattör och chefredaktör för de hemlösas tidning Faktum.

Dario Espiga (S), ansvarig för sociala frågor i kommunstyrelsen, avfärdar Aaron Israelsons beskrivning som "snömos".

- Vi har höjt socialjourens budget så att vi ska kunna vara generösa när människor vill åka hem. Det är bättre att de är i sina hemländer under vinterns tre månader än att de är här och inte har någonstans att bo.

Socialjourens statistik visar att hemresorna är relativt jämnt fördelade under året och den stora ökningen av hemresor till Rumänien inleddes förra året.

I våras sa du i en intervju med GP: "Vi vill undvika avhysningar och hantera det på ett mer humant sätt". Sedan dess har vi haft flera avhysningar under sommaren.

- Man kan inte bo här illegalt. Om vi vill hjälpa dessa människor måste vi behandla dem som alla andra, annars skulle vi göra dem en otjänst. Varken du eller jag kan bosätta oss i Slottsskogen. Men vi avvisar inte bara som andra kommuner gör, utan hänvisar dem till alternativa platser.

Dario Espiga nämner särskilt de samarbeten som kommunen haft i flera år med frivilligorganisationer för att göra situationen drägligare för tiggarna, till exempel ett dagcenter och en förskola för fattiga EU-medborgares barn.

- När det gäller hemresor är det vad vi kan erbjuda genom socialtjänsten. Övrigt erbjuder vi genom frivilligorganisationer, säger Dario Espiga.

Nödprövning

Kommunens socialjour beslutar efter en så kallad nödprövning om en person ska få betald resa hem. Personen ska sakna möjlighet att betala för resan, hänsyn tas till den enskilde personens utsatthet och risken för att den sociala situationen skulle förvärras om han eller hon blir kvar på gatan i Göteborg.

- Vi har fått i direktiv från politikerna att vara mer generösa i bedömningarna av just den här kategorin. Det är bra att det fått utslag i statistiken, då har vi fullgjort vårt uppdrag, säger Ragnhild Ekelund, enhetschef för socialjouren i Göteborg.

En del av ökningen kan bero på att de fattiga EU-medborgarna blivit fler i Göteborg och att det har blivit mer känt i gruppen att det går att få hemresan betald.

Mellan 2010 och 2013 kostade hemresorna lite drygt en halv miljon kronor. De flesta hemresor för fattiga EU-medborgare som ska till Rumänien sker per buss.

Fakta: Betalda hemresor 2010 - juni 2014

Rumänien 135

Norge 35

Bulgarien 23

Finland 12

Tyskland 12

Danmark 9

Serbien 8

Spanien 6

Storbritannien 5

Österrike 5

Italien 4

Estland 3

Ungern 3

Kroatien 2

Schweiz 2

Belgien 1

Lettland 1

Litauen 1

Polen 1

Tjeckien 1

Fakta: Detta har hänt

Moderaternas riksdagsledamot Cecilia Magnusson publicerade på onsdagen en debattartikel i DN där hon förespråkade ett förbud mot tiggeri. "

Justitieminister Beatrice Ask (M) kommenterade i GP: "Som politiker ska man inte komma med förslag som inte löser problemet"

Samtliga partier representerade i Göteborgs kommun motsätter sig ett förbud mot tiggeri förutom Sverigedemokraterna.

Rumänien135

Norge35

Bulgarien23

Finland12

Tyskland12

Danmark9

Serbien8

Spanien6

Storbritannien5

Österrike5

Italien4

Estland3

Ungern3

Kroatien2

Schweiz2

Belgien1

Lettland1

Litauen1

Polen1

Tjeckien1

Fakta: Destination Rumänien

20109

201110

201218

201356

201484 (prognos)

(Siffran för 2014 är beräknad utifrån antalet hemresor fram till och med juni 2014, som var 42 stycken)

Källa: Socialjouren Göteborg

Mest läst