Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Göteborg sjunker tio meter

  Nästa måndag, den 28 januari, sjunker Göteborg. Då hamnar staden tio meter lägre än idag. Ändå kommer ingen att bli blöt om fötterna.

  Tio – eller noga räknat 9,953 – meter lägre är mycket i en stad som på många håll knappt kan hålla näsan över vattnet. Det finns till och med delar av staden som ligger under havsytans nivå.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  Naturligtvis är det bara i teorin som Göteborg sjunker. I den synliga verkligheten förändras inget.

  Vad det handlar om, är att staden byter nollplan för sina kartor. Göteborg ansluter sig till Sveriges nationella nollplan och överger sitt eget, lokala.

  – Vi ansluter oss inte bara till Sveriges nollplan utan också till det europeiska, berättar Alexander Winkler, teknisk lantmätare på stadsbyggnadskontorets geodataavdelning.

  – Det europeiska nollplanet utgår från en punkt i Amsterdam som ligger ungefär 1,5 meter lägre än det nya nollplanet i Göteborg.

  Nollplan är den nivå varifrån alla höjdangivelser utgår. På tomtkartor och byggnadsritningar anges höjder som si och så mycket över nollplanet.

  Det nollplan som Göteborgs stad har använt hittills infördes i början av 1900-talet. Man lade det så, att all mark kom att ligga på eller över planet.

  – Anledningen var, att man ville undvika höjdangivelser med minustecken framför, fortsätter Alexander Winkler. Men nu blir det minushöjder med det nya planet.

  Det gamla systemet innehöll en del tokigheter som kunde ses med blotta ögat.

  – Enligt det systemet ligger Gustav Adolfs torg på 12 meters höjd. I verkligheten är det bara två meter över havsytan, säger Alexander Winkler. Med kanalen alldeles intill kan ju var och en se, att tolv meter måste vara fel.

  Om nu Göteborg sjunker i teorin, så stiger staden i verkligheten.

  – Det är inte mycket men fullt mätbart, förklarar Alexander Winkler.

  – På de senaste 30 åren har Göteborgstrakten höjt sig med 12 centimeter.

  Fyra millimeter per år med andra ord.

  Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.