Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
Bild - 1
Det främsta dragloket är fordonsindustrin.

Göteborg har landets starkaste jobbtillväxt

För första gången på mycket länge håller Göteborg på att passera Stockholm i sysselsättning. - Göteborgsregionen har tagit över tätpositionen och ångar på med den starkaste sysselsättningstillväxten i landet, säger Henrik Einarsson, analyschef för, BRG (Business Region Göteborg).

Nyheten presenteras under torsdagen av Dagens Industri på nätet.

Göteborgs kommun äger BRG, som nyligen sammanställt en ny och hittills opublicerad rapport om dagens situation. Di har fått se rapporten och beskedet är att den ekonomiska utvecklingen i Göteborg är stark.

Sysselsättningen har växt under årets andra kvartal med 2,5 procent jämfört med samma kvartal för ett år sen. Den utvecklingen är mer än dubbelt så stark som hela Sveriges (+1,2 procent) och också mer än de två främsta konkurrenterna Malmö och Stockholm.

Det främsta dragloket är fordonsindustrin i stort och inte minst Volvo Personvagnar.

- Det är viktigt att poängtera att Göteborgs näringsliv diversifierats ordentligt det senaste decenniet och att det går bra för många branscher, säger Henrik Einarsson som speciellt nämner industri, bygg och tjänsteföretag.

Ytterligare signaler på att konjunkturen i Göteborg är ovanligt positiv är att den totala lönesumman vuxit kraftigt, att konsumtionen vuxit och att antalet gästnätter på hotellen nådde nya rekord under sommaren.

Förutom att sysselsättningen ökat 21 kvartal i rad har också arbetslösheten minskat mest i hela landet. För första gången på cirka 20 år är den nu på ungefär samma nivå som i Stockholm kring - 6,5 procent.

Mest läst