Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Göteborg halkar efter i ny skolrankning

  Skolorna i Göteborg halkar efter. På fem år har Göteborg halkat ned 39 placeringar jämfört med andra kommuner i Sverige och ligger nu på plats 161.

  Det är Västsvenska handelskammaren som undersökt skolutvecklingen i området under fem år och jämfört med hur den ser ut i övriga Sverige. Enligt rapporten, som presenteras i dag, är resultaten nedslående.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  Mest anmärkningsvärt är att Göteborg tappat hela 39 placeringar på fem år och nu hamnar på plats 161 av Sveriges 290 kommuner.

  I undersökningen ingår både grundskolor och gymnasier. Bedömningar har gjorts efter sju olika variabler. Bland annat har de tittat på hur stor andel elever som nått målen i alla ämnen i årskurs nio och hur många som fullföljt gymnasieutbildning under fyra år.

  Bland storstäderna ligger Stockholm bäst till och hamnar på plats 72. Malmö ligger sämre till än Göteborg och ligger på en delad 248:e plats.

  Fem västsvenska kommuner nådde Sveriges 15-i topplista under förra läsåret: Härryda, Kungsbacka, Tjörn, Partille samt Öckerö. Hela Sverigelistan toppas av Danderyd, Lomma och Täby.

  Sämst placeringar i Västsverige har Lilla Edet, Ale och Mellerud. De delar plats 257.

  I rapporten lyfts Boråsregionen lyfts fram som en ljuspunkt. De har visat att det går att vända en trend åt rätt håll och regionen har klättrat 40 placeringar.

  Studien är gjord mellan läsåren 2007/2008 och 2012/2013. Under den tiden har mycket hänt i skolans värld. Bland annat har en ny skollag trätt i kraft och betygssystemet gjorts om.

  Johan Trouvé, vd för Västsvenska handelskammaren, skriver i förordet till rapporten att han är bekymrad. Den västsvenska skolan måste stärkas om konkurrenskraften ska behållas, slår han fast

  – Vi behöver säkerställd ämneskompetens, inte minst i matematik, skriver Johan Trouvé.

  Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.