Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
Bild - 1

Göteborg går miste om Kungsholm

Nej, Kungsholm kommer inte att få Göteborgs som hemmahamn. Det mesta talar för att det blir Liverpool. Intressenterna bakom köpet av Kungsholm är garanterade kajplats där för 50 år.

- Jag tycker fortfarande att det är synd att det inte blir Göteborg. Men de myndigheter som jag varit i kontakt med i Göteborgs säger att de inte kan finna en lösning, säger Johnny Sid.

Han är frontpersonen bland de intressenter som har en preliminär överenskommelse med den nuvarande ägaren av Kungsholm, sydkoreanska Daewoo. Prislappen på Svenska Amerika Liniens stolthet är satt till drygt 100 miljoner kronor.

Men tiden börjar bli knapp för Sid och de övriga intressenterna.

- Vi hoppas att Daewoo har förståelse för att det kan dröja ytterligare några dagar, innan allt är på plats för Kungsholm, säger Johnny Sid.

I Liverpool håller ett gigantiskt projekt att gå igång vid de gamla kajerna och dockorna på floden Merseys stränder. Brittiska staten godkände den privata projektgruppens planer för Wirral Waters för tre år sedan. Prislappen på infrastruktursatsningen är satt till fantastiska 10,5 miljarder pund, eller närmare 110 miljarder kronor. Men projektet kommer att ta minst 30 år att genomföra

Kajplats

En av de pådrivande personerna i uppdraget att få ett klassiskt fartyg till projektet Wirral Waters, Des Cox, har varit i kontakt med Johnny Sid. Cox kan erbjuda kajplats för Kungsholm, i 50 år.

- Planerna är de samma som vi hade för henne i Göteborg. Hon skall vara ett hotell och ett levande museum, säger Sid.

Det finns 208 hotellrum ombord på Kungsholm, därtill cirka 250 hytter för besättning, som kanske kan fungera som studentbostäder eller något liknande, enligt Johnny Sid. Men innan hon läggs vid kaj måste hon in på varv.

- Kungsholms historia har ju kopplingar till Storbritannien. Hon byggdes på varvet i skotska Clydebank, säger Johnny Sid.

Kungsholm gjorde sin jungfruresa till New York för snart 48 år sedan.

- Även om det nu verkar lösa sig för Kungsholm, så tycker jag fortfarande det är synd att hon inte får Göteborg som hemmahamn. Men alternativet, att hon skulle läggas på en strand för upphuggning, är mycket värre. Och det som pågår i Liverpool är mycket unikt, säger Johnny Sid.

Mest läst