Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter

Göteborg får ny hårdrocksfestival

Den 5 och 6 januari arrangeras The Gothenburg sound på Trädgår'n. - Vi vill fira Göteborgs historia och status som hårdrocksstad, säger arrangören Per "PK" Carlsson.

Arrangerande PK Musik har redan tidigare anordnat hårdrocksfester vintertid på Trädgår'n. Skillnaden nu är att man har Göteborg & co i ryggen som kommer att hjälpa till med tankearbete och marknadsföring. Ambitionen är att manifestera stans position inom hårdrocken, men också att testa ett nytt sätt att arrangera en festival.

- Kör man en festival på sommaren med utländska akter ger man sig per automatik in i ett getingbo. Vi ville ändra på tänket och satsa lokalt under en period på året som annars är ganska lugn musikmässigt, säger Henrik Jutbring på Göteborg & co.

Tanken är att festivalen, som alltså lånat sitt namn från den sorts hårdrock som utvecklats i Göteborg och tagit sig ut i världen, ska etableras som ett återkommande arrangemang och helst växa år för år.

- Det finns många tankar på hur vi kan hantera hela den här historien, många har redan visat stort intresse och engagemang. Men själva festivalen håller vi än så länge på Trädgår'n. Vi trivs där och festivalen ligger en helg då vi hoppas att många som tillhör den här hårdrocksfamiljen är hemma från sina turnéer, säger Per Carlsson.

I dagsläget är enbart ett band bokat. Ceremonial Oath beskrivs som ett i sammanhang historiskt band med Oscar Dronjak (Hammerfall), Jesper Strömblad (In Flames), Anders Iwers (Tiamat) och Markus Nordberg i sättningen. Spelningen på Gothenburg sound blir en klassisk återförening, det är tjugo år sedan bandet stod tillsammans på scen.

Fler akter tillkommer förstås och förutom spelningarna på två scener kommer medlemmar från olika band att fungera som diskjockeys under festivalen. The Gothenburg sound kommer dessutom att märkas på olika utvalda hotell och krogar i stan som alla vill vara med och fira Göteborgshårdrocken.

  • In Flames, Hammerfall, Dark Tranquillity, Evergrey, Dream Evil och Tiamat är alla band med rötter i The Gothenburg sound.
  • Flera av banden kom från områdena kring Billdal. Banden spelade på Valvet på Första Långgatan som mer och mer utkristalliserades som scenens epicentrum.
  • Skivor och demos inhandlades på skivaffären Dolores som på den tiden låg på Engelbrektsgatan.
Mest läst