Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter

Göteborg får 37 miljoner

Delegationen för hållbara städer har delat ut 190 miljoner till olika stadsutvecklingsprojekt. Två projekt i Göteborg, ett i Mölndal och ett i Kungälv får stöd.

Under 2009 och 2010 har Delegationen för hållbara städer 340 miljoner att fördela till utveckling av hållbara städer. Stödet ska stimulera hållbara stadsbyggnadsprojekt som bidrar till att minska utsläppen av växthusgaser samtidigt som attraktiva, ekologiskt, socialt och ekonomiskt hållbara stadsmiljöer skapas.

Under 2010 fick Delegationen in totalt 92 ansökningar, av vilka 8 investeringsprojekt och 16 planeringsprojekt blivit föremål för djupare granskning.

Bland de som får stöd finns Göteborgs stad som får 35 450 100 kronor i investeringsstöd för ”Hållbar stadsutveckling i Kvillebäcken”. Genomförande av ny miljöteknik i ett större stadsbyggnadsprojekt.

Staden får dessutom 1 950 000 kronor för i planeringsstöd för projektet ”Centrala Älvstaden - vision och strategi”.

Kungälvs kommun får 14 257 350 kronor för ”Kongahälla – en aktiv stadsdel i Kungälv”. I projektet tas ett helhetsgrepp på energianvändningen vid nybyggnad av stadsdel, där el och värme enbart hämtas från förnybara källor.

Kommanditbolaget Kreativiteten får 17 654 750 kronor för ”Nya Krokslätt” i Mölndal. Nybyggnad av bostäder och kontor för en klimatsmart livsstil i historisk fabriksmiljö.

- Projekten som fått stöd visar på en bredd av olika angreppssätt och idéer och har sammantaget de mest innovativa hållbarhetslösningarna. Här finns också goda exempel på privat-offentlig samverkan och inte minst nytänkande vad gäller sociala aspekter. Projekten kommer att bidra till ny kunskap på flera områden, säger Peter Örn, ordförande i Delegationen.

Mest läst