Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Peter Ahlborg, en av Faktums försäljare.

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Göteborg - en dålig stad för hemlösa

  Göteborg är sämst på att ta hand om hemlösa. Igen. Det konstaterar tidningen Faktum som för andra året i rad granskat hur svenska storstäder tacklar hemlöshet och socialt utanförskap.

  I samarbete med forskare har tidningen granskat hur bostads- och socialpolitiken ser ut i Stockholm, Göteborg, Malmö, Helsingborg, Lund och Växjö. Sex indikatorer har använts:

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  • Bostadsbyggande

  • Hemlöshet

  • Vräkningar

  • Krav på hyresgäster

  • Socialtjänstens kvalitet

  • Politisk styrning

  När allt vägts samman hamnar Göteborg sist. Framför allt på grund av socialtjänstens kvalitet och avsaknad av politisk styrning.

  - Göteborgs politiker skulle lätt kunna koppla greppet om allmännyttan och tvinga dem att ta ett mycket större socialt ansvar, säger Faktums chefredaktör Aaron Israelsson.

  Göteborg är också sämst på att leva upp till Socialstyrelsens riktlinjer för att stödja dem som befinner sig i socialt utanförskap. Socialtjänsten på Västra Hisingen saknar till exempel rutiner för att upptäcka och ta hand om barn som far illa.

  Faktumförsäljaren Peter Ahlborg, 44 år, är nykterist sedan sex år tillbaka. Lika länge som han varit bostadslös. För tillfället bor han i ett tolv kvadratmeter stort rum som tillhör ett vandrarhem. Där delar han kök med fem andra.

  - Det är inte precis ett hem, säger han.

  Catharina Thörn, lektor och forskare vid Göteborgs universitet, är en av dem som hjälpt tidningen med undersökningen.

  - Forskare är överens om att hemlöshet är ett problem som är möjligt att lösa, men då måste vi använda oss av de verktyg vi har och det är Göteborgs politiker väldigt dåliga på, säger hon till Faktum.

  - Göteborg saknar en styrning av staden utifrån ett socialt perspektiv. Det finns ett stort fokus på Göteborg som event- och kunskapsstad, man vill skapa en attraktiv stad för medelklassen.

  Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.