Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Göteborg drabbas dubbelt med rödgrön jobbpolitik

Med vänsterkartellens jobbpolitik får ungdomar svårare att få jobb och företag får minskade möjligheter att täcka behovet av arbetskraft under säsongerna, skriver bland andra Cecilia Magnusson (M).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Den här tiden på året märks det extra tydligt att Göteborg är en turist- och evenemangsstad i världsklass med en besöksnäring som på många sätt är unik. Den står för många tusen arbetstillfällen, drar in stora intäkter till näringslivet och har satt Göteborg på världskartan. Det är också här som många unga får sina första jobb. Vänsterkartellens nyligen presenterade politik visar sig drabba på dubbla fronter. Dels skjuter den skarpt mot de unga som får svårare att få jobb. Dels innebär den minskade möjligheter för företagen att täcka behovet av arbetskraft under säsongerna. Men deras politik finns stor risk att ungdomsarbetslösheten i sin helhet biter sig fast än hårdare.

Socialdemokraterna införde själva det som de nu kallar ”aktivitetsförbudet för unga”. Detta gjorde Socialdemokraterna genom de två arbetsmarknadspolitiska åtgärderna kommunala ungdomsprogrammet och ungdomsgarantin, som infördes 1995 och 1998. Förbudet innebar att aktivitet endast kunde ges till ungdomar tidigast efter 90 dagar.

Jobbgaranti och coachning ger resultat

Alliansregeringen avskaffade kommunala ungdomsprogrammet och ungdomsgarantin och införde den 1 december 2007 i stället en Jobbgaranti för unga. I samband med finanskrisen införde regeringen förstärkta individuella coachningsinsatser som kan användas redan från första dagens arbetslöshet. Tack vare dessa insatser kan vi också se att ungdomsarbetslösheten bromsat in.

En av alliansregeringens viktigaste åtgärder i kampen mot ungdomsarbetslösheten var att halvera arbetsgivaravgifterna för unga under 26 år. Detta vill vänsterkartellen ändra på genom att höja egenavgifterna och göra det dyrare att anställa unga. Dessutom vill man sätta stopp för deltidsanställningar. Det kommer att få konsekvenser för ekonomin som helhet, men också för enskilda människor. Göteborg kommer att drabbas hårt.

Göteborg är Sveriges mest attraktiva studentstad. Om vi ska kunna fortsätta att locka hit nya studenter måste det finnas goda möjligheter för unga människor att få jobb, såväl före som under och efter studierna. Ett rödgrönt stopp för deltidsanställningar innebär ett stopp för ungdomar som vill säsongsarbeta. Det är ingen hemlighet att det finns ont om jobb som liftskötare i fjällen på sommaren och att det är ganska begränsad efterfrågan på ungdomar som kan köra Flumeride på Liseberg under vintern. Men galenskaperna stannar inte där. Om Miljöpartiet får sin vilja igenom kommer allt inrikesflyg söder om Sundsvall att förbjudas. Det krävs inte mycket fantasi för att se hur det skulle drabba Landvetters flygplats och Göteborgs ställning som besöksstad.

Satsar 300 miljoner

Det är med sikte på framtiden och en positiv utveckling, som Moderaterna lagt sitt förslag till budget för Göteborgs stad nästa år. Våra barn och ungdomar är vår framtid. Därför vill vi satsa nära 300 miljoner kronor på höjd kvalitet i skolan och förskolan. Vi satsar på en välskött och välstädad stad där alla ska känna sig trygga och säkra.

Den globala finanskrisen har visat hur viktigt det är att föra en så ansvarsfull ekonomisk politik som Alliansregeringen gjort. Vänsterkoalitionen har gjort alternativen tydliga inför höstens val. Arbetslinjen står mot bidragslinjen. Bättre villkor för företagande står mot högre skatter och nya kostnader. Ansvar för statsfinanserna står mot lägre tillväxt och ofärdiga svar. Den rödgröna bakåtsträvande politiken riskerar att sätta stopp för en aktiv politik för unga och för en dynamisk utveckling av student-, turist- och evenemangsstaden Göteborg.

Cecilia Magnusson (M), riksdagsledamot Göteborg

Hans Rothenberg (M), riksdagsledamot Göteborg

Lars Hjälmered (M), riksdagsledamot Göteborg

Jan Hallberg (M), vice ordförande i Göteborgs kommunstyrelse

Mest läst