Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
Bild - 1

Göteborg blir värd för deltävling i America’s Cup

Göteborg blir sommaren 2015 en av fem värdstäder för världens äldsta och mest prestigefyllda seglingstävling, America’s Cup. – Det kommer bli en fest utan dess like, säger Fredrik Lööf i det svenska teamet Artemis Racing.

GP kan i dag avslöja ytterligare en stor svensk – och göteborgsk – seglingsnyhet. För fem veckor sedan ställdes frågan, i slutet av förra veckan skrevs avtalet under. Göteborg blir värdstad för America’s cup, en seglingstävling i matchrace, som har arrangerats sedan 1851.

– Världens två största seglingstävlingar i Göteborg på samma år. Det här blir superhäftigt. Seglingens formel 1 med hastigheter upp emot 40 knop, säger Göteborg & Co:s evenemangschef Max Markusson.

I JUNI ÄR det målgång av Volvo Ocean Race vid Frihamnspiren, 28–30 augusti arrangeras för första gången en deltävling i America’s Cup World Series för katamaraner i Göteborg, antingen i Göta Älv eller ute i Långedrag.

– Vår insats ryms inom ordinarie budget. För oss handlar det inte alltid om att vara störst, däremot smartast. Det här sätter Göteborg på världskartan, samtidigt är det jättekul att kunna erbjuda göteborgarna detta, som ett Diamond League i friidrott eller Champions League i fotboll, säger Max Markusson.

ÄN SÅ LÄNGE är sex team klara. Artemis Racing från Sverige, Bain Ainslie Racing från England, Emirates Team New Zealand från Nya Zeeland, Luna Rossa Challenge från Italien, Oracle Team från USA och Team France från Frankrike.

Förutom Göteborg är Portsmouth och Bermudas utsedda som hamnar, ytterligare två plus finalhamn skall presenteras framöver.

– Det är enormt häftigt att America’s Cup World Series kommer till Sverige. Att vi får visa upp de här båtarna av kol med vingar där vi flyger en och en halv meter över vattenytan. Jag tror att det kan bli helfräckt, säger Fredrik Lööf, en av två svenskar (Max Salminen är den andra) i besättningen, till GP på telefon från San Francisco.

Berätta om er satsning?

– Det är stort, spännande och komplext. Ett transparent, solitt gäng där Iain Percy, min värste konkurrent, är manager. Det är mycket folk runt omkring, där man själv bara är en liten bricka i hjulet. I vanliga fall är man van att styra det på eget sätt, försvinner man här rullar det på ändå.

Är besättningen klar?

– Överhuvudtaget inte. Vi börjar segla på riktigt i början av nästa år. Vi är ett team på åtta stycken nu, vi måste få in fler seglare.

Era chanser?

– Målsättningen är att vinna. Tittar man på vår plan, hur vi ligger till i jämförelse med de andra teamen, de seglarna som är med oss, vårt designteam, så har vi mycket goda möjligheter.

Finalen i America’s Cup avgörs 2017.

Mest läst