Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Bild - 1

Göteborg allt mer populärt besöksmål

Allt fler väljer Göteborg som besöksmål. Antalet övernattningar ökade kraftigt under september och oktober.

– Vi är otroligt glada över ökningen och ser fram emot ett spännande 2015, säger Camilla Nyman, vd på Göteborg & co.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Antalet övernattningar ökade med 13 procent i oktober jämfört med samma period förra året. En stor anledning var EANM-kongressen, om nukleärmedicin, på Svenska Mässan med cirka 5 000 personer som övernattade.

– Kongressbesökarna är en köpstark grupp och mycket bra för näringsverksamheten i stan, säger Camilla Nyman.

– Både mötesstaden och mässtaden ger en ökad attraktionskraft. Och just mötesstaden tar ett stort ansvar för att driva upp besöksiffrorna, fortsätter hon.

Det är storstadsregionerna som framför allt går starkt framåt i år och antalet övernattningar ökar i alla tre. Göteborg har haft den största ökningen under hösten.

– Generellt är det helger som ökat mest, vilket betyder privatpersoner. Men i oktober var det veckodagarna som ökade mest, vilket beror på kongresser och mässor, säger Nyman.

Knappt en miljon övernattningar gjordes av personer som inte bor i Sverige. Där stod norrmännen för den enskilt största delen, drygt 200 000 besökare. Störst procentuell ökning står besökare från Kina för. Förklaringen finns i ett flertal företagssatsningar i Göteborg från kinesiska företag.

Ett utbyggt Gothia Towers ger ökade möjligheter för kongresser och mässor på Svenska Mässan. Och ”mötesstaden”, som Camilla Nyman kallar det, bidrar starkt till att antalet övernattningar ökar.

– Vi har flera centrala anläggningar som är integrerade. Det är det få städer som har och det ökar attraktiviteten för Göteborg, säger Camilla Nyman.

Hon ser positivt på nästa år. 2015 bjuder bland annat på fyra konserter på Ullevi, Volvo ocean race, Americas cup och Way out west som ska locka besökare.

– Sen har vi en spännande mässa i ”World of coffee”. Så nästa år kan bli det bästa någonsin, säger Nyman.

Fakta: Övernattningar i Göteborg

Under januari till oktober noteras knappt 3,5 miljoner gästnätter på hotell, stugbyar och vandrarhem i Göteborg.

Det är en ökning med åtta procent jämfört med samma period 2013.

Flest besökare kommer från Sverige, följt av Norge, Tyskland och Storbritannien. Störst ökning stod resande från Kina för.

Källa: SCB/Tillväxtverket

Mest läst