Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
taba79bc_1901964_1024 x 683 standard_2030479

Göran Persson (S): Förbjud tiggeri

Förbud mot tiggeri och kritik mot att regeringen var för långsam i åtstramningen av flyktingpolitiken. Förre statsministern Göran Persson går emot nuvarande S-ledning på flera punkter.

Den förre socialdemokratiska partiledaren och statsministern Göran Persson har i en intervju i Svenska Dagbladet gett sin syn på tiggeri och flyktingsituationen. Skarpast - och längst från sitt parti - är hans förslag om tiggeri, som han anser ska förbjudas.

- Det skapar ingen frihet för en människa att stå på knä på gatan och tigga. Jag fattar inte att vi ska ha det så, säger Persson till SvD.

Nuvarande regering avvisar tanken på förbud, med argumentet att det "inte går att förbjuda fattigdom". Men Göran Persson underkänner regeringens position. Många känner sig trängda av tiggarna, enligt Persson.

- Inför ett generellt förbud att tigga, men ge möjlighet för kommunerna att ge dispens. Något sånt, skulle man ju kunna tänka sig, säger han.

För ett och ett halvt år sedan var göteborgaren Cecilia Magnusson, som sitter i riksdagen för Moderaterna, inne på samma linje som Göran Persson. Hennes debattartikel på DN Debatt väckte mycket känslor. Hon skrev bland annat:

"Det krävs handlingskraft för att möta utmaningen med gatutiggeriet. Hemländernas ansvar räcker inte. En kommunal bostadslösning är orealistisk, liksom asylgrund för EU-medborgare. Men att införa ett förbud skulle minska risken att fattigdomen permanentas".

Läs mer: Cecilia Magnusson förvånas inte över kritiken

När GP, i samband med Magnussons debattartikel, gjorde en rundringning till samtliga partier i Göteborgs kommunfullmäktige och frågade hur de ställer sig i tiggerifrågan var Sverigedemokraterna enda parti som var för ett förbud.

- Vi ska inte ha tiggare på gatorna, det sänker välmående i samhället. Alla partier har arbetat hårt för att utrota fattigdom och sjukdom. Det ska inte få komma tillbaka. Om vi inte inför ett förbud när Danmark, Norge har det så får vi snart alla tiggare hit. Jag vill inte ha dem här, sa förre gruppledaren Arne Steen till GP.

I dag är Göran Persson lantbrukare och medarbetare på pr-firman JKL. Han säger till SvD att han noga följer den politiska utvecklingen och egentligen bara har en invändning mot höstens migrationspolitiska åtstramningar.

- Det var helt, helt nödvändigt men det gjordes alldeles för sent. Jag har förvånats storligen över att man inte gjorde det tidigare, säger han.

Partisekreteraren Carin Jämtin intervjuades i Ekots lördagsintervju förra helgen och hennes bild är en annan.

- Bilden av att regeringen agerat sent tycker jag personligen är helt felaktig, sa Jämtin.

Mest läst