Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Bild - 1

Göran flyttade när dagislöftet sveks

I 17 år har de rödgröna lovat att få bort förskolekön och minska barngrupperna. Men kön är kvar och grupperna större. Det viktigaste vallöftet är också det mest svikna.

I september 1994, med en dag kvar till valet, ringde läkarstudenten Göran Sandström till Göteborgs-Postens telefonväkteri.

Hans föräldradagar var på väg att ta slut och kön ringlade sig lång till förskolorna hemma i Kålltorp. Hans fråga till socialdemokraternas förstanamn Göran Johansson handlade om vad hans parti skulle göra åt situationen om de vann valet:

– Det är klart fel. Vi måste se till att det finns dagisplatser och bygga bort köerna, sa Göran Johansson.

De rödgröna vann.

Fem barn

17 år senare är fortfarande Socialdemokraterna, Vänstern och Miljöpartiet vid makten och Göran Sandström är nybliven pappa för femte gången. Men det var många år sedan han oroade sig för förskolekön.

– Vi flyttade ju till Partille något år efteråt, delvis för att få förskoleplats. Här har det aldrig varit några problem, säger han.

– Det är failure, alltså. I Göteborg har de misslyckats helt. De har ju haft ganska många år på sig. Hade jag gjort samma sak som läkare hade jag blivit anmäld.

Många förklaringar

Förklaringarna till köerna har varit många genom åren: Lokalbrist, personalbrist, pengabrist eller för många födda barn. Ibland har det skyllts på för många arbetslösa, eller att för många jobbar.

Hundratals miljoner har satsats, men kön består – liksom vallöftena om en förskola som täcker behoven.

Vad är egentligen problemet? Frågan går till Robert Hammarstrand (S), ansvarigt kommunalråd.

– Jag vill inte beteckna det som ett problem när allt fler barnfamiljer väljer att stanna kvar i kommunen och det föds fler barn än någonsin. Problemet är att vi måste kunna erbjuda våra medborgare barnomsorg med god kvalitet. Kvaliteten är god men barngrupperna för stora. Köproblemet finns framför allt i Majorna-Linné, där situationen i dag är väldigt dålig.

Vill inte älta

På politisk svenska säger han sig inte vilja recensera sina företrädare. Han ser hellre framåt mot de satsningar på en dryg miljard som nu görs än ältar vad som hänt tidigare.

– 90-talskrisen satte verksamheten på väldigt hårt prov, man var tvungen att göra nedskärningar och befolkningsökningen slog rekord. Det är klart att det tar lång tid att komma ikapp, säger han.

Barnomsorgen har svällt sedan 1994. Kostnaderna har mer än fördubblats, barn och anställda är fler.

Större krav ställs också på kommunerna. I dag bryter kommunen mot lagen när inte alla barn får förskoleplats inom fyra månader – vilket skett i Göteborg varje år sedan lagen infördes 1995.

Liksom sina företrädare har Robert Hammarstrand en egen satsning som ska nå målet. 6 000 nya förskoleplatser på fyra år.

"Största satsningen någonsin"

I förra veckan började satsningen ta form när kommunen ansökte om bygglov för fem stora, tillfälliga förskolepaviljonger om totalt 800 förskoleplatser.

– Det är den största satsning vi gjort och vi har ett annorlunda sätt att förhålla oss till problemet i dag. Vi arbetar tillsammans, tjänstemän och stadsdelsnämnder, alla pratar om köerna och barngrupperna. Förskolan är vårt viktigaste löfte.

Samtidigt varken vill eller kan Robert Hammarstrand garantera något till hundra procent. Konjunkturer kan vända och de som slutligen måste prioritera förskolan framför andra områden är politikerna ute i stadsdelsnämnderna.

Det är ett av grundproblemen som Hammarstrands företrädare tampats med. Hundratals miljoner har pumpats in i förskolan, men utan att det gett fullt genomslag, när stadsdelsnämndspolitiker tvingats prioritera andra verksamheter.

Vad säger att det blir bättre nu?

– Vi har ett ömsesidigt förtroende, svarar Robert Hammarstrand och menar att några nya regler som skulle verka tvingande på stadsdelsnämnderna inte finns på dagordningen. Nämndernas oberoende går före.

– Man måste fråga sig hur realistiskt det var att uppfylla de löftena på 90-talet. De politiker som satt då gjorde säkert så mycket de kunde, men under svårare omständigheter. Jag har ett bättre utgångsläge.

Men det är ändå löften som inte infriats .

– Det är ju ett faktum.

1995

Antal barn, 1-6: 28 697

Antal i förskola i procent: 66,60

Antal barn i kommunal förskola: 19 104

Barnomsorgskostnad, miljoner kronor: 1475

Kostnad per barn i kronor: 56 767

2010

Antal barn, 1-6: 31 001

Andel i förskola i procent: 82,90

Antal barn i kommunal förskola: 21 015

Barnomsorgskostnad, miljoner kronor: 3017

Kostnad per barn i kronor: 121 740

Mest läst