Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Gör egen stark bordskrydda

Tunisisk harissa är en bordkrydda för vänner av heta rätter som namnet till trots finns i stora delar av Nordafrika.
Färsk chili, koriander och spiskummin är grunden som sedan blandas med olivolja till en kryddpasta som var och en får dosera på sin tallrik.
I lagom dos är harissan god till det mesta, men bäst passar kryddpastan till redan välkryddade kött- och fiskrätter.
Ska man göra riktig harissa bör man använda hela frön från koriander och spiskummin, men det är kanske inte så lätt att hitta i våra butiker. Här ett något förenklat recept med malda kryddor. Harissa finns även att köpa färdig i välsorterade affärer. Men se upp, hemrörd eller köpt harissa har ett gemensamt - det är en mycket stark krydda.
Hacka chilin mycket fint. Lägg hacket i en skål och pressa över vitlöksklyftorna.
Tillsätt koriander, spiskummin och salt. Blanda och slå på olivolja i omgångar. Arbeta samman allt till en pasta som förvaras i burk med lock.