Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Till ankomstboendet för asylsökande i Järnbrott strömmade bilarna in med skor, leksaker, kläder och hygienartiklar. "Papi! Papa!" utbrister Hammad, överlycklig och stolt över sina nya leksaker

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Gåvoregn över insamlingar i Göteborg

  Viljan att hjälpa är enorm. Det kan pastor Daniel Korol intyga. På bara några timmar fylldes Matteuskyrkan av gåvor. Och nära ankomstboendet för asylsökande vid Järnbrott strömmade bilarna in med kläder, skor, leksaker och tandborstar.

  - Det har varit en helt makalös respons från hela Göteborg och kommunerna runtomkring, berättar pastor Daniel Korol.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  Han är föreståndare för Matteuskyrkan i Majorna och gjorde en efterlysning på gåvor till flyktingar i Grekland och Ungern.

  - Vi kan inte stå still och bara se på längre. Vi måste göra något, säger han.

  Läs också: Stjärnorna bidrar till flyktinghjälp

  Läs även: Ett lastbilslass med förnödenheter till flyktinghjälp

  Efter några minuter började inlägget sprida sig som en löpeld i sociala medier. Nu har hemsidan haft tusentals besökare.

  - Telefonen har ringt hela tiden i tre dagar. Kyrkan är så fullproppad med gåvor att vi inte kan ta emot mer, säger Daniel Korol.

  Tiggare har kommit till kyrkan och undrat om de kan hjälpa till. Två pojkar tömde sina sparbössor och köpte tandborstar och hygienartiklar i en livsmedelsaffär för att skänka till flyktingar. Ett åkeri har erbjudit två lastbilar och chaufförer i tre veckor: "vi åker vart ni vill och står för alla kostnader".

  - I Sverige har det länge varit mycket hårda ord och vi har kanske känt oss bakbundna av det höga tonläget i debatten om integration och migration, säger Daniel Korol.

  - Men nu kommer en stor våg av hjälpsamhet, nu visar vi hjärta och empati. Hjälpande handlingar går inte att ifrågasätta, den praktiska kärleken är varken politisk eller religiös. Hårdheten faller och jag tror att det här kan läka våra sår, säger han.

  Sakerna som Matteuskyrkan samlat in ska transporteras till Lesbos via Stockholm och initiativet Vi gör vad vi kan.

  - Nu söker vi andra vägar och samarbetspartners för att få avsättning för mer av det vi samlat in, säger Daniel Korol.

  Samtidigt har ett privat initiativ i Hovås också gjort en insamling, för att skänka till nyanlända asylsökande.

  - Jag var till flyktingboendet i lördags och frågade vad de ville ha och la ut en efterlysning på Facebook, berättar initiativtagaren Petra Lindskog.

  Sen kom 40-50 familjer hem till henne för att skänka saker.

  - Vi hade bjudit några vänner på lördagsmiddag, men de fick hjälpa oss att sortera hela kvällen i stället. Sen fortsatte vi dagen efter.

  Strax före lunchtid på söndagen åkte de med sju bilar iväg mot Järnbrott. En bil var full med skor, en annan med leksaker, en tredje med blöjor, nappflaskor och välling. Glädjen var stor på parkeringen bland de asylsökande. Efter en halvtimme kom personal från Siba och skänkte 25 rakapparater.

  Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.