Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
Bild - 1

Gåsgamen får vila ut

Gåsgamen har tagits om hand och vilar nu ut på Fågelcentralen på Hisingen. Den ovanliga besökaren fångades i en fårhage.

Det var i går vid lunchtid som gåsgamen först siktades vid en container i Lindome söder om Göteborg. Senare under onsdagen sågs den stora fågeln cirkla högt över Göteborg.

Nu har gamen tagit sig till Hisingen. De båda kompisarna Caroline Thunberg och Mia Niskanen upptäckte fågeln i ett fårstall i Tuve.

- Vi skulle gå in och ta hand om hästarna i stallet när vi såg att fåren var oroliga. De sprang runt hela tiden, berättar Mia Niskanen.

Med hjälp av grepar försökte tjejerna hålla den stora fågeln borta från fåren. Senare lyckades bonden, som äger fåren och hästarna, baxa in gåsgamen i en hästbox och ringa polisen.

Efter en stund ryckte personal från Fågelcentralen på Hisingen ut och tog hand om den ovanlige gästen. Ringmärkningen visar att fågeln kommer från Kroatien.

- Gåsgamen får stanna här och äta upp sig. Den är väldigt mager och behöver mest av allt lugn och ro, säger Linda Hansson vid Fågelcentralen, som därför inte vill ta emot nyfikna besökare.

Enligt Anders Wirdheim vid Sveriges Ornitologiska Förening har gåsgamen bara setts två gånger förut i Sverige, en gång i Skåne 1986 och en gång i Sörmland 2000.

Gåsgamarna håller vanligtvis till i Sydeuropa och häckar i bergskedjorna Alperna och Pyrenéerna.

Mest läst