Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Bild - 1
I en stad som glider isär allt mer är det viktigt att ambitionerna pm en stad för alla inte bara blir vackra ord, skriver Kjell Björkqvist (FP).

Gårda mer än billiga bostäder

Det finns ansvariga politiker som vill riva landshövdingehusen i Gårda. Men det finns också ansvariga politiker som inte vill riva, och jag är en av dem, skriver Kjell Björkqvist (FP).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Jag har flera gånger träffat de som bor i området under årens lopp och sett deras lägenheter. Där finns en miljö som passar de som bor där. Det är inte det mest moderna men där finns en själ som många gånger saknas i nybyggda områden. Hos mig och Folkparitet har det hela tiden funnits en vilja att inte bara bevara husen utan att utveckla området till något som Göteborg kan var stolt över att visa upp.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Det finns en skriande brist på bostäder i Göteborg. Är då det enda man kan komma på att riva cirka 100 lägenheter i centralt läge? Varför inte se möjligheterna i stället för problemen? Om det finns en vilja att bevara husen är jag säker på att det finns kreativa lösningar.

Dags att bestämma sig

Det är dags att bestämma sig för att låta husen stå kvar och se vilka möjligheter det finns att göra en försiktig upprustning. Varför inte fråga de boende om de har intresse av att vara delaktiga i upprustningen för att hålla hyran nere?

Fastighetsnämnden är inte heller den naturliga förvaltaren av husen. Det vore bättre om Familjebostäder som har husen på andra sidan Fabriksgatan tog över.

Vi har en stad som glider isär. Det vi bygger i dag kan endast ca 70 procent av göteborgarna hyra eller köpa. Resterande 30 procent har inte råd. Om vi tycker att vi har en boendesegregerad stad nu så är det inget mot vad den kommer att bli om 20 – 30 år om vi inte gör någonting nu. Gårda är mycket mer än ett antal billiga bostäder. Det är en signal på vad staden vill med alla vackra ord om en stad för alla och en stad att bo i, inte bara för de som har råd. Gårda kan räddas om viljan finns. Hos Folkpartiet finns den. Hur är det med de andra partierna i kommunfullmäktige?

Kjell Björkqvist (FP)

vice ordförande i Byggnadsnämnden

Mest läst