Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

vindkraft öresund.jpg

Går vidare med vindkraftsplaner

Göteborg Energi har beslutat att gå vidare med planer på vindkraftverk i hamninloppet. Nu ska olika tillstånd sökas.

Styrelsen för Göteborg Energi beslutade i tisdags att vindkraftverken i Göteborgs hamninlopp fortfarande är önskvärda.

– Vindkraft är en fråga som berör och som det ytterst är upp till våra politiker att besluta om. Styrelsens beslut innebär att Göteborg Energi kommer att söka de tillstånd som behövs, säger Lotta Brändström, vd på Göteborg Energi, i ett pressmeddelande.

Det är bland annat tillstånd enligt miljöbalken – som Mark- och miljööverdomstolen hanterar – och kommunala godkännanden från Göteborgs stad samt Öckerö kommun som behövs för att planerna ska kunna förverkligas. Ansökningarna kommer att lämnas in under hösten.

– Som vi har formulerat ansökningarna så handlar det om max 15 vindkraftverk. Det är en teknisk fråga där man först måste bedöma hur de bäst placeras, säger Helena Nordström, som är projektledare på Göteborg Energi.

Vindplats Göteborg, som den tänkta anläggningen kallas, planeras ligga vid inloppet till hamnen mellan farlederna Böttöleden och Torshamnsleden.

Exakt hur den tänkta anläggningen ska se ut är oklart, liksom hur många vindkraftverk den ska innehålla.

När utredningarna ställdes ut på samråd tog ungefär 1 500 personer, varav majoriteten vid utställningen i Nordstan, del av planerna.

Omkring 170 skriftliga yttranden har lämnats in. Myndigheterna önskade utredningar och innehåll i miljökonsekvensbeskrivningen, alternativa platser och påverkan på sjöfartsintressen medan allmänheten bland annat hade synpunkter på landskapsbilden, hur ljud och skuggor påverkar, och vad det innebär för fritidsliv och segling.

Mest läst