Göteborgspolisen slutar avvisa tiggare

ANNONS
|

I går fick Stockholmspolisen skarp kritik av Justitieombudsmannen för sina avisningar av tiggare. Stockholmspolisen skickade hem 26 tiggare till Rumänien eller Bulgarien förra året. JO påpekar att agerandet saknar stöd i utlänningslagen.

Göteborgspolisen har också avvisat tiggare på ungefär liknande grunder som Stockholmspolisen. Förra året skickades tre tiggare hem till Rumänien. Innan dess avvisades 14 slovaker.

- Vi ansåg då att det var rätt metod, men inte längre. Frågan är också om det var särskilt effektivt. Många av dem vi avvisade kom tillbaka, säger Lars Skoglund, kommissarie vid gränspolisen i Västra Götalands län.

I Göteborg finns mellan 30 och 40 tiggare, enligt polisen. De flesta som är här nu är romer från Bulgarien och de tigger mer aktivt. De går fram mot folk med en mugg i handen eller liknande och ber om pengar. Flera av de vuxna tiggarna har barn med sig. I vissa fall tigger även barnen. Men då reagerar polisen och kontaktar socialtjänsten.

ANNONS

- Barn ska inte tigga, men jag upplever att vi har mer tiggande barn eller barn som sitter bredvid en vuxen som tigger just nu, säger citypolisen Lars Christensen.

Han har sett både elva- och tolvåringar som tigger och har kontaktat socialjouren. I våras blev en tonårspojke från Bulgarien omhändertagen av sociala myndigheter på grund av att han tiggde. Han placerades på behandlingshem, men rymde därifrån.

- Det slutade med att en socialsekreterare i Göteborg fick kontakt med myndigheter i Bulgarien och åkte dit med honom. Där lämnades han på barnhem. Nu letar vi efter hans syster, säger Lars Christensen.

Ragnhild Ekelund, enhetschef på socialjouren, tycker det är bra att polis och allmänhet reagerar när barn tigger. I socialtjänstlagen står det att myndigheter har ansvar för minderåriga barn som vistas här oavsett var de kommer ifrån.

När socialjouren får tips om att barn tigger kontaktas vårdnadshavare i första hand. Beroende på familjesituationen kan det bli fråga om frivilligt återvändande eller andra insatser, till exempel placering på institution.

- Men ibland hinner barn försvinna när vi försöker söka upp dem. Det bästa är när polisen kommer till oss med ett barn i handen, säger Ragnhild Ekelund.

Det är inte olagligt att tigga i Sverige.

Men i de fall som tiggare ändå avvisades använde sig polisen av utlänningslagen.

I en av paragraferna står att en utlänning får avvisas om det kan antas att personen under vistelsen i Sverige inte kommer att försörja sig på ett ärligt sätt.

I Finland pågår diskussioner om att förbjuda tiggeri. Även här har liknande röster höjts.

ANNONS