"Även krogägarna borde inse att alla tjänar på tillgänglighet", säger Anders Westgerd på GIL
"Även krogägarna borde inse att alla tjänar på tillgänglighet", säger Anders Westgerd på GIL

Göteborgskrogar fortsatt otillgängliga

ANNONS
|

– Det är samma sak, inga större förändringar har skett, säger Anders Westgerd, verksamhetsledare på GIL.

Av 44 undersökta krogar fick 33 underkänt. Så såg bilden ut förra året när GIL (Göteborgskooperativet för Independent Living) undersökte tillgängligheten bland ett antal av Göteborgs uteserveringar. I ett stickprovstest då 16 uteserveringar undersöks i år visar det sig att inga större förbättringar har genomförts - samtliga 16 underkänns även denna gång.

– Man känner sig bortprioriterad. Det finns lagar, men de efterlevs inte. Jag tror inte att någon annan grupp i samhället hade tyckt att det var okej, säger Anders Westgerd.

Efter GIL:s undersökning förra året kopplades Trafikkontoret in, som då kontaktade de berörda krogarna och påtalade vilka brister som behövde åtgärdas.

ANNONS

– Vi gjorde påtryckningar på större delen av de uteserveringar som uppmärksammades förra året, men även andra som vi känner till. Det är ju en lag och den ska följas, säger Sverker Andersson, handläggare på Trafikkontoret.

Men enligt GIL har alltså uteserveringarna inte gjort tillräckligt. En del åtgärder har gjorts, till exempel har några installerat en ramp vid entrén, men då har rampen inte varit fasad vilket gör det svårt för personer med rullstol att ta sig upp ändå. Denna bild bekräftas också av Sverker Andersson.

– Det finns ställen där vi har påtalat att det var bra tänkt, men att det inte räcker hela vägen. Flera ställen skulle också, men rätt enkla medel, kunna bli tillgängliga, säger han.

GIL kommer nu att anmäla de berörda uteserveringarna till Stadsbyggnadskontoret som är tillsynsmyndighet för tillgänglighet.

– Det gäller att bara nöta och nöta. Även krogägarna borde inse att alla tjänar på tillgänglighet, säger Anders Westgerd på GIL.

ANNONS