Restaurang Koka på Viktoriagatan i Vasastaden är nominerad till priset som Årets krog.
Restaurang Koka på Viktoriagatan i Vasastaden är nominerad till priset som Årets krog.

Göteborgskrog kan bli årets bästa

ANNONS
|

Tidningen Restauranger & Storkök och Stiftelsen Sveriges Bästa Bord presenterade på onsdagen de 26 finalister som är klara för Restauranggalan 2014 på Cirkus i Stockholm om en knapp månad.

Bland de 26 återfinns två restauranger i Göteborg, en i Lysekil, en matleverantör från Skara och tre flinka servitörer från Göteborg.

Sammanlagt sex servitörer gör den 3 november upp om priset som årets bästa kypare. I sextetten ingår tre göteborgare, Gustav Carnsund på Thörnströms kök, Mattias Nodwall på Upper House och Oskar Ahlvin på Linnea Art.

Restaurang Koka på Viktoriagatan i Göteborg är en av två krogar som är nominerade till det prestigefyllda priset Årets krog.

ANNONS

- Vi är överlyckliga för att ha blivit nominerade, säger Björn Persson, krögare på Koka, i ett pressmeddelande.

Koka startades i februari i år efter att drivits som Restaurang Kock & Vin i fjorton år.

- Jag kände att vår typ av gastronomi behövde en ny scen mer anpassad till den moderna restauranggästens behov. I många år har "fine dining" verkligen endast varit förbehållet de som önskar sitta vid vita dukar i klassiska miljöer. Serviceupplevelsen har varit oerhört stroppig och med ett tilltal som passat bättre in i en brittisk pjäs om herrskap och tjänstefolk än något tagit ur verkligheten, säger Björn Persson.

Koka föddes som en motreaktion mot detta – med en modern västsvensk gastronomi i fokus.

Den andra restaurangen som är nominerad som Årets krog är La Petite i Helsingborg.

Senast en Göteborgskrog tog hem priset var 2011, då segrade Thörnströms Kök på Teknologgatan.

Medlemmarna i de jurygrupper som ska utse vinnarna är personer med mycket god inblick i restaurangbranschen. Nomineringarna kommer från hela landet.

- Det råder ingen Stockholmsfixering, vi tänker längre än SL-kortet räcker i alla jurygrupper. Se bara på kandidaterna i Årets Hållbara Krog, Socialize, Umeå och Jazzköket, Östersund. Det är nästan så att flera stockholmskrögare kan känna sig diskriminerade, säger Lisbeth Rauden, chefredaktör på Restauranger & Storkök.

ANNONS

Fakta: Årets finalister

Årets hälsokoncept

Kalf & Hansen, Stockholm

Shibumi, Stockholm

Årets innovatör

Köksbaren Scandic vägkrog

Mathias Dahlgren, Stockholm

Årets framtidslöfte

Milos ”Mille” Malbasic, Stockholm

Maya Samuelsson, Stockholm

Årets smaksättare

Lux dag för dag, Stockholm

Hemmagastronomi, Luleå

Årets barkoncept

Le Noceur, Stockholm

Tweed, Stockholm

Årets krogmiljö

Norra hamnen 5, Lysekil

Printz, Stockholm

Årets hållbara Krog

Socialize, Umeå

Jazzköket, Östersund

Årets sommelier

Patrik Strömsten, Riksgränsen

Beatrice Becher, Stockholm

Årets krog

La Petite, Helsingborg

Koka, Göteborg

Årets leverantör

Skånemejerier

Werners Gourmetservice, Skara

Årets matsalsteam

Vollmers, Malmö

Upper House, Göteborg

Årets krögare

Malin Söderström, Stockholm

Daniel Berlin, Skånes Tranås

Årets klassiker (ny kategori för i år)

Årstiderna i Kockska Huset, Malmö

Stadshuskällaren, Stockholm

Årets servitör

André Frick, Strandvägen 1, Stockholm

Daniella Lundh, Restaurang Frantzén, Stockholm

Gustav Carnsund, Thörnströms kök, Göteborg

Jeanette Linder, Sturehof, Stockholm

Mattias Nodwall, Upper House, Göteborg

Oskar Ahlvin, Linnea Art, Göteborg

ANNONS