Tidningen Restauranger & Storkök och Stiftelsen Sveriges Bästa Bord presenterade på onsdagen de 26 finalister som är klara för Restauranggalan 2014 på Cirkus i Stockholm om en knapp månad.
Bland de 26 återfinns två restauranger i Göteborg, en i Lysekil, en matleverantör från Skara och tre flinka servitörer från Göteborg.
Sammanlagt sex servitörer gör den 3 november upp om priset som årets bästa kypare. I sextetten ingår tre göteborgare, Gustav Carnsund på Thörnströms kök, Mattias Nodwall på Upper House och Oskar Ahlvin på Linnea Art.
Restaurang Koka på Viktoriagatan i Göteborg är en av två krogar som är nominerade till det prestigefyllda priset Årets krog.
- Vi är överlyckliga för att ha blivit nominerade, säger Björn Persson, krögare på Koka, i ett pressmeddelande.
Koka startades i februari i år efter att drivits som Restaurang Kock & Vin i fjorton år.
- Jag kände att vår typ av gastronomi behövde en ny scen mer anpassad till den moderna restauranggästens behov. I många år har "fine dining" verkligen endast varit förbehållet de som önskar sitta vid vita dukar i klassiska miljöer. Serviceupplevelsen har varit oerhört stroppig och med ett tilltal som passat bättre in i en brittisk pjäs om herrskap och tjänstefolk än något tagit ur verkligheten, säger Björn Persson.
Koka föddes som en motreaktion mot detta – med en modern västsvensk gastronomi i fokus.
Den andra restaurangen som är nominerad som Årets krog är La Petite i Helsingborg.
Senast en Göteborgskrog tog hem priset var 2011, då segrade Thörnströms Kök på Teknologgatan.
Medlemmarna i de jurygrupper som ska utse vinnarna är personer med mycket god inblick i restaurangbranschen. Nomineringarna kommer från hela landet.
- Det råder ingen Stockholmsfixering, vi tänker längre än SL-kortet räcker i alla jurygrupper. Se bara på kandidaterna i Årets Hållbara Krog, Socialize, Umeå och Jazzköket, Östersund. Det är nästan så att flera stockholmskrögare kan känna sig diskriminerade, säger Lisbeth Rauden, chefredaktör på Restauranger & Storkök.
Fakta: Årets finalister
Årets hälsokoncept
Kalf & Hansen, Stockholm
Shibumi, Stockholm
Årets innovatör
Köksbaren Scandic vägkrog
Mathias Dahlgren, Stockholm
Årets framtidslöfte
Milos ”Mille” Malbasic, Stockholm
Maya Samuelsson, Stockholm
Årets smaksättare
Lux dag för dag, Stockholm
Hemmagastronomi, Luleå
Årets barkoncept
Le Noceur, Stockholm
Tweed, Stockholm
Årets krogmiljö
Norra hamnen 5, Lysekil
Printz, Stockholm
Årets hållbara Krog
Socialize, Umeå
Jazzköket, Östersund
Årets sommelier
Patrik Strömsten, Riksgränsen
Beatrice Becher, Stockholm
Årets krog
La Petite, Helsingborg
Koka, Göteborg
Årets leverantör
Skånemejerier
Werners Gourmetservice, Skara
Årets matsalsteam
Vollmers, Malmö
Upper House, Göteborg
Årets krögare
Malin Söderström, Stockholm
Daniel Berlin, Skånes Tranås
Årets klassiker (ny kategori för i år)
Årstiderna i Kockska Huset, Malmö
Stadshuskällaren, Stockholm
Årets servitör
André Frick, Strandvägen 1, Stockholm
Daniella Lundh, Restaurang Frantzén, Stockholm
Gustav Carnsund, Thörnströms kök, Göteborg
Jeanette Linder, Sturehof, Stockholm
Mattias Nodwall, Upper House, Göteborg
Oskar Ahlvin, Linnea Art, Göteborg