Bernt Fäll, Johan Claesson, Sten Olof Svensson är engagerade i Livs blockad och har därför tagit plats framför bageriet i Sannegården. De tillhör dock inte bageriets personal. Längst nere till vänster: Fackets Christina Pedersen.
Bernt Fäll, Johan Claesson, Sten Olof Svensson är engagerade i Livs blockad och har därför tagit plats framför bageriet i Sannegården. De tillhör dock inte bageriets personal. Längst nere till vänster: Fackets Christina Pedersen.

Göteborgsbageri satt i blockad av facket

Sedan i tisdags morse har tre personer ställt sig framför Baka stenugnsbageri i Sannegården. Aktionen markerar startskottet på en blockad som fackförbundet Livs har startat för att tvinga ägaren att teckna avtal med dem – trots att avtal redan finns med ett annat fackförbund.

ANNONS
|

De segdragna förhandlingarna mellan Baka stenugnsbageri och Livsmedelsarbetareförbundet har pågått sedan i våras och nu tar facket i med hårdhandskarna genom att starta en blockad. Aktionen består av tre personer som har tagit plats framför bageriet.

Baka stenungsbageri har redan avtal för sina 17 anställda. Men personalen är knuten till fackförbundet Hotell- och restaurang, medan Livs vill att bagarna ska tillhöra just Livs. Christina Pedersen som är ombudsman för Region väst på Livs menar att bagarnas nuvarande villkor är sämre – men vad "sämre" innebär i kronor och ören kan hon inte svara på.

– Man kan inte bara prata om timlön när det gäller det här, det handlar inte bara om det. Men ser man till semesterersättningen på 13,2 procent och OB på helger, så blir vårt avtal dyrare för arbetsgivaren än Hotell och restaurangs, eftersom bagarna får mer, säger hon.

ANNONS

Enligt Christina Pedersen kan skillnaden i timlön röra sig om så lite som en krona. Enligt Baka stenugnsbageris ägare Christina Rönnängsgård har bagarna 131,14 kronor i grundlön och 176 kronor i timmen plus kompensationsledigt på helger.

– De har ganska kraftig OB. Jag har själv inte tagit ut lön på två år, så det handlar inte om att jag är något kapitalistiskt svin som försöker utnyttja personalen. Vi har bett Livs att vänta och ge oss en tidsfrist om vi är tvungna att gå med, men det har de inte velat, säger hon.

Christina Pedersen menar att någon tidsfrist inte är möjlig av konkurrensskäl – det vore inte rättvist mot andra bagerier i närheten. Men några besked om vilka andra bagerier som faktiskt är anslutna och som Baka stenugnsbageri därmed skulle förstöra för konkurrensmässigt har Christina Rönnängsgård inte fått.

– Om hon vill veta vilka bagerier som är med, utöver det som ligger allra närmast, så får hon gå med själv, säger fackets Christina Pedersen.

Enligt facket är de tre personerna utanför bageriet bara ett första steg i blockaden.

– Det kommer längre fram. Vi kommer att begära sympatiåtgärder, säger Christina Pedersen.

Ägaren Christina Rönnängsgård är uppriven över att facket utlyser blockad mot ett litet bageri som hon haft svårt att få bäring i ekonomiskt. Att bageriet skulle ägna sig åt oschysst konkurrens håller hon inte med om.

ANNONS

– Just nu är vi bara ett litet företag som försöker klara oss, det är inte tal om att konkurrera ut någon annan, säger hon.

På arbetsgivarorganisationen Visita som Christina Rönnängsgård är medlem i har man gjort bedömningen att hennes verksamhet passar väl in i restaurangavtalet som hon har genom Visita.

– Större delen av hennes verksamhet är restaurangverksamhet, därför gör vi en sådan total bedömning, säger Erik Bratthall som är pressansvarig på Visita.

ANNONS