Gun Holmertz, verksamhetsansvarig för Caritas frivilligcentraler i Hjällbo-Bergsjön.
Gun Holmertz, verksamhetsansvarig för Caritas frivilligcentraler i Hjällbo-Bergsjön.

Göteborg saknar plan mot IS-rekrytering

ANNONS
|

GP berättade i går om Göteborg som per capita är den största rekryteringsbasen för IS-terrorister i hela Europa. Nu höjs röster för att Göteborg, trots en tillsatt grupp som ska arbeta mot våldbejakande extremism, står lamslaget för IS-rekryteringen. Enligt Säpo har nästan 300 individer rest till Syrien och Irak för att kämpa för terrorgrupper som IS. 120 av dem är hämtade från Göteborg.

Gun Holmertz är verksamhetsansvarig på hjälporganisationen Caritas i Angered som dagligen har kontakt med civila i stadsdelen. Hon är starkt kritisk till hur Göteborgs stad jobbar med frågan.

–Jag undrar om kommunen verkligen förstår hur det ser ut här ute. Vet de att det finns småbarn i Angered som leker IS-krigare på skolgårdarna och skryter om sina pappor som är daesh? Att barn redan i tidig ålder delar in sunni- och shiamuslimer i onda och goda? säger Gun Holmertz.

ANNONS

Hon upplever att Göteborgs uttalade arbete mot våldbejakande extremism märks mycket lite i stadsdelarna Bergsjön och Angered, där IS-rekryteringen är som störst.

–Vi här ute är jättebekymrade. Göteborg verkar helt lamslaget. Skolor, socialtjänst och organisationer behöver strategier och verktyg för att motarbeta detta. Och det nu! säger Gun Holmertz.

GP har varit i kontakt med en av rektorerna på en av Angereds kommunala grundskolor. Rektorn bekräftar att skolan saknar men väntar på specifika verktyg för att motverka extremism. Att larma socialtjänsten på grund av misstänkt extremism i hemmet tillhör inte rutinerna.

–Vi kan inte som enskild skola ha en egen strategi för detta och vi väntar på det arbete inom kommunen som pågår för detta. Det har hänt att vi har haft elever med uttalade fundamentalistiska attityder. Vi har då kontaktat vårdnadshavaren och ibland fått förståelse och ibland inte, säger rektorn.

Som exempel nämner rektorn ett tillfälle då en pojke vägrade göra som läraren sa på grund av att läraren var kvinna. I ett annat vägrade en elev att undervisas av en lärare då den läraren tillhörde en annan variant av islam. Vidare har rektorn vid ett tillfälle hört rykten om att en elevs förälder ska ha varit rekryterare för IS.

ANNONS

Det finns i dag förslag om lagändringar som bland annat ska göra det olagligt att rekrytera människor till terrorgrupper. Efter terrorattackerna i Paris har inrikesminister Anders Ygeman (S) flaggat för att lagändringarna kan genomföras snabbare än planerat och bli verklighet redan efter årsskiftet.

–Sådana lagändringar är givetvis väldigt viktiga. Men ingen polismyndighet i världen kan ensam stoppa sådan här rekrytering. Där är nationella och kommunala insatser helt avgörande, säger Ulf Boström, integrationspolis i Göteborg med god insyn i rekryteringen till militanta religiösa grupper i Mellanöstern och Nordafrika.

Zan Jankovski är en av Göteborgs stads två samordnare mot våldbejakande extremism sedan mars i år. Han menar att larmet om IS-rekryteringen och terrordåden i Paris inte kommer att förändra hur gruppen arbetar.

–Vårt arbete förändras inte på något sätt. Vi måste i så fall utreda och analysera om den här attacken i Paris förändrat läget för oss i Göteborg på något sätt. Vi vet sen länge att det finns problem men det är något gemensamt för hela Europa och inget specifikt för Göteborg, säger Zan Jankovski.

Han säger att man sedan i våras bedrivit ett omfattande arbete med att åka ut till skolor och socialkontor för att informera och föra samtal om vad våldbejakande extremism är och hur man kan se varningssignaler på radikalisering. Så småningom är målet att Göteborg ska ta fram en övergripande handlingsplan för hur kommunen ska arbeta mot extremism.

ANNONS

–Men den planen kommer dröja ett tag. Vi inväntar den strategi som Mona Sahlins nationella grupp ska presentera i juni 2016, säger Zan Jankovski och tillägger att Göteborg under tiden kommer fortsätta med sina utbildningsinsatser.

–Sådant här arbete görs inte på en dag. Och vi minns ju den kritik som Stockholm fick när man presenterade sin plan tidigare i våras. Det är en av anledningarna till att vi inte vill förhasta oss, säger Zan Jankovski och hänvisar till Stockholms strategi mot extremism som i maj kritiserades för att ge gräddfiler till återvändande IS-krigare.

Kan man stoppa rekrytering till IS helt och hållet?

–Det beror på vad man menar. Vad är det man ska stoppa? I ett öppet samhälle är det lagligt att ha radikala åsikter. Ser man personer som sympatiserar med den ideologin så tror jag det måste bygga på samtal. Vi måste sätta oss ner och prata med den personen och visa vilka värderingar vi står för, säger Zan Jankovski.

Daniel Norlander är huvudsekreterare på nationella samordnaren mot våldsbejakande extremism som leds av Mona Sahlin.

–Det är bra att Göteborg arbetar med den här frågan och staden ligger i framkant när det gäller att lyfta de här frågorna. Men de ska absolut inte vänta på att vi blir klara med vår nationella strategi innan de själva kommer fram med en plan. Man måste våga prova saker och få kritik, säger Daniel Norlander.

ANNONS

Men att handlingsplanen kommer att dröja är nyheter för politikerna.

–Det finns redan mycket kunskap och erfarenhet om hur man kan motverka radikalisering och det är det lite konstigt att handlingsplanen dröjer. Arbetet behöver intensifieras, säger Helene Odenjung, kommunalråd (FP) i Göteborg.

–Vi behöver ha en handlingsplan så snabbt som möjligt och det är bra om den går i linje med den nationella. Men jag har inte hört något om att vi i Göteborg måste vänta på den nationella innan vi gör vår, säger Anneli Hulthén, kommunstyrelsens ordförande (S) i Göteborg.

ANNONS