Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Mallorca är en av de platser svenskar flyr till när det blir kallt här i sommar.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Fyra trender för semestern

Sol och bad lockar fortfarande mest. Men storstäder och kryssningar ökar snabbast. Så ser det ut när svensken väljer resmål för sommaren 2015.

Resebyrån Resia presenterar nu för tionde året i följd gången en barometer över svenskarnas semesterresor.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

I rapporten noteras att konsumtionen av semesterresor ökar med sju procent i år. Sol och bad lockar mest, men det är storstadsresor och kryssningar som ökar snabbast.

Italien är uppstickaren, medan Spanien, Turkiet och Grekland fortfarande lockar till sig flest svenskar. En ny trend är också att leva som hemma under semestern. Boende och middagar hemma hos privatpersoner är något som allt fler svenskar är nyfikna på att testa.

- Svenskarna kommer att spendera mer pengar på sina semesterresor utomlands det här året än förra året. Vi reser både oftare och lägger mer pengar i genomsnitt på varje resa, säger Ingela Schönning, kommunikationschef på Resia Travel Group.

Schönning ser fyra tydliga trender vad gäller sommarresan 2015.

Svenskarnas intresse för kryssningar fortsätter att öka. Den här sommaren har försäljningen av kryssningar ökat med drygt 30 procent jämfört med samma period förra året. Kryssningar i Medelhavet är mest attraktiva. I första hand väljer svenskarna rutter med välkända städer som Rom, Venedig och Barcelona.

Trend två är hållbarhetsaspekten. 25 procent av svenskarna säger att de i första hand väljer en resa där de tror att lokalbefolkningen och det lokala näringslivet får ta del av vinsten från turismen. Det är en av förklaringarna till svenskarnas nyfikenhet kring fenomenen meelsharing och peer-to-peer dining.

Resorna till storstäder ökar i sommar medan charterresorna ligger kvar på samma nivåer som förra året. New York, London och San Fransisco är städerna som lockar mest.

Trenden att resa till en storstad under sommaren hör ihop med resemönstret där många delar upp sin semester och åker på fler, kortare resor. Med lågprisflygets utökade utbud har också tillgängligheten till en rad storstäder ökat, samtidigt som priserna har blivit lägre.

Sommarens uppstickare är Rom och Italien är utan tvekan det trendigaste resmålet, enligt Resiabarometern som tagits fram i samarbete med TNS Sifo. Italien hamnar utanför sommarens topp fem, men klättrar snabbt uppåt.

Fakta: Mest bokat i sommar

Sol och bad

1. Mallorca

2. Antalya

3. Kreta

4. Rhodos

5. Cypern

6. Split

7. Kos

8. Samos

9. Alghero

10. Bodrum

Storstad

1. New York

2. London

3. San Francisco

4. Barcelona

5. Rom

6. Miami

7. Paris

8. Los Angeles

9. Orlando

10. Ankara

Länder

1. Spanien

2. Turkiet

3. Grekland

4. USA

5. Kroatien

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.