Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
Bild - 1

Fyra ton Coca Cola-kaffe stals i Högsbo

Över fyra ton kaffe värt mer än en halv miljon kronor stals i söndags från Kahls Kaffe AB i Högsbo. - Det måste vara ett beställningsjobb, säger Mats Nilsson, rosteriets ägare.

Det var i måndags morse som anställda vid kafferosteriet på Beatrice Lesslies gata i Högsbo industriområde upptäckte att det saknades 18 pallar kaffe.

- Leveransen skulle till Coca Cola Company i Norge, säger Mats Nilsson.

Coca Cola?

- Ja, bolaget säljer kaffe under namnet Chaqwa och vi licenstillverkar kaffet för Coca Cola. I Norge säljs över 500 ton Chaqwa-kaffe om året.

Enligt Mats Nilsson tog sig tjuvarna in genom väggen till Kahls lager. Och de hade tagit sig in på lagerområdet med en lastbil genom att montera ned motorn till grinden.

- I och med att tjuvarna tog sig in genom väggen utlöstes inte larmet.

När två av Kahls anställda kom till sin arbetsplats fick de syn på lastbilen och två män. En satt inne i bilen, den andre stod utanför.

- Mina anställda frågade vad de gjorde där och vem som släppt in dom på området. De svarade att "Adam" släppt in dom och att de hade lastat färdigt. Eftersom vi inte har någon "Adam" på företaget anade min personal oråd. Men tjuvarna körde iväg direkt när de blev ertappade, berättar Mats Nilsson.

Totalt stals 18 pallar kaffe, sammanlagt 720 kartonger. Stöldgodset väger över fyra ton och marknadsvärdet är enligt Mats Nilsson drygt 500 000 kronor.

- Jag har svårt att tänka mig att tjuvarna ska kunna sälja kaffet själva. Det här måste vara ett beställningsjobb, säger Mats Nilsson.

Coca Cola-kaffe säljs också i Sverige. Men än så länge är det multinationella jätteföretaget inte lika framgångsrikt som i Norge. 

- Försäljningen i Sverige ligger kring 80 ton, uppger Nilsson.

Chaqwa-kaffet är en speciell och hemlig blandning som Kahls kaffe licenstillverkar i enlighet med exakta föreskrifter från Coca Cola Company.

Trots storstölden kommer norska Coca Cola få sin leverens i hyfsad tid.

- En ny leverans går iväg i dag eller i morgon, säger Mats Nilsson.

Mest läst