Socialtjänsten i stadsdelarna Västra Hisingen, Västra Göteborg, Östra Göteborg och Angered på särskilda resursteam för att motverka och identifiera hedersrelaterat förtryck.
Socialtjänsten i stadsdelarna Västra Hisingen, Västra Göteborg, Östra Göteborg och Angered på särskilda resursteam för att motverka och identifiera hedersrelaterat förtryck. Bild: Stefan Berg

Fyra stadsdelar får specialistteam för att motverka hedersförtryck

Antalet samtal till nationella stödlinjen för att motverka hedersförtryck har mer än tredubblats på fyra år och i topp ligger Västra Götaland. Fyra stadsdelar satsar nu extra för att se till att unga flickor inte gifts bort eller könsstympas.

ANNONS
|

Den 17 augusti i år hade socialtjänstens barn- och ungdomsenheter i Göteborg 37 pågående ärenden där hedersrelaterat förtryck och våld, helt eller delvis, var orsaken.

I helgen rapporterade Ekot om att svenska UD allt oftare kontaktas av eller angående flickor som förts utomlands för bortgifte eller omskärelse som behöver hjälp med att komma hem. Antalet sådana ärenden har tredubblats jämfört med 2016 och uppgår hittills i år till 68 ärenden hos myndigheten.

Mellan maj och mitten på augusti i år fick socialtjänsten i Göteborg in tre orosanmälningar på grund av planerad eller genomförd könsstympning och anmälan om fyra fall av planerat eller genomfört tvångsgifte.

ANNONS

Nu satsar socialtjänsten i stadsdelarna Västra Hisingen, Västra Göteborg, Östra Göteborg och Angered på särskilda resursteam för att motverka och identifiera hedersrelaterat förtryck. Angered är först ut där Angelica Tingström är projektledare för den nystartade satsningen.

God kunskap krävs

LÄS MER:Så lyckades hedersförtryckta Melissa lämna sin familj

– För att kunna göra goda individuella bedömningar måste man ha en god kunskap om hedersproblematiken och vilka riskfaktorer man ska titta på. Sedan måste det finnas rutiner och arbetssätt för att de åtgärder som vidtas sker på ett säkert sätt och det finns riskbedömningsinstrument som vi behöver bli bättre på att använda, säger hon.

I Angered ska resursteamet bestå av ett två personer varav den ena är Angela Tingström. En av tjänsterna finansieras av Länsstyrelsen och den andra av stadsdelsnämnden.

– En annan sak vi ser att resursteamet måste jobba med är att underlätta för utsatta själva att kontakta oss. Vi ska inte bara vara till för konsultation för professionella. Personer i alla åldrar måste kunna höra av sig till oss för att fråga vilket beteende som är okej och vilken hjälp som finns att få, säger hon.

75 samtal per månad

LÄS MER:Vad hade hänt om jag hade gift bort min 15-åriga flicka?

Nationella kompetensteamet vid Länsstyrelsen i Östergötland har i uppdrag av regeringen att samordna och stödja landets arbete mot hedersrelaterat våld och förtryck. Sedan den nationella stödlinjen öppnade för telefonsamtal från allmänhet och myndigheter i mars 2014 har antalet samtal tredubblats fram tills september i år.

ANNONS

Antal samtal ligger hittills i år på i genomsnitt 75 samtal per månad och motsvarade siffra för 2014 var 20 samtal. Västra Götalands län toppar listan och står för nästan 15 procent av samtalen. Samtal från Skåne är hälften så många och en tredjedel så många, 4,7 procent kommer från Stockholm län.

Sara Mühling är sakkunnig rådgivare vid Nationella kompetensteamet.

– Vi har marknadsfört oss väl i Västra Götaland och intresset för våra utbildningar har varit stort hos olika myndigheter. Många av länets socialsekreterare vet att vi finns och ringer för att få råd och det syns i statistiken, säger hon.

Fakta: Hedersförtryck – hit kan du vända dig

Socialjouren, Göteborg: 031-365 87 00 (öppet dygnet runt)

Socialtjänsten där du bor, nås via Göteborgs stads växel: 031-365 0000 (dagtid)

Nationella stödtelefonen: 010-223 57 60

GAPF – Riksföreningen Glöm aldrig Pela och Fadime: 08-711 60 32, 070-441 10 75

Barnombudsmannen: 020-23 10 10. Barntelefonen är öppen kl. 9-15 på vardagar.

Bris: För barn: telefon 116 111, chatt bris.se (öppet alla dagar mellan 14 och 21) För vuxna: telefon 0771-50 50 50

IVO - Inspektionen för vård och omsorg: 020-120 06 06

Webbplatser:

Unizon: www.unizon.se

Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige: www.roks.se

Tjejjourer: www.tjejjouren.se

Fryshuset: www. elektra.fryshuset.se

Terraferm: www.terrafem.org – Sveriges enda rikstäckande jourtelefon för kvinnor med utländsk härkomst. Driver även en juristjour och erbjuder tjejhusboende och en kvinnojour.

Killfrågor: www.killfragor.se – Här kan den som identifierar sig som kille chatta anonymt om man behöver någon som ger råd eller bara lyssnar.

Källa: Hedersförtryck.se

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS