Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Fyra gripna vid mosképrotest

Fyra personer greps och 35 omhändertogs vid moskédemonstrationerna på Hisingen. Polisen utsattes för stenkastning.

Demonstranterna lämnade platsen vid halv tre-tiden på lördagseftermiddagen.

Enligt polisens uppskattning deltog omkring 100 personer i lördagens demonstration mot moskén, som arrangerades av bland annat Nationaldemokraterna. Samtidigt beräknas omkring 700 personer ha deltagit i ett möte till stöd för moskén, och i protest mot högerdemonstrationen.

Det var efter mosképrotesterna som situationen tillfälligt urartade med stenkastning och många omhändertaganden från polisens sida. På Kvilletorget var det rörigt.

Ulf Nilsson, företrädare för arrangören Göteborg mot rasism, vill poängtera att det var en utbrytargrupp som bråkade.

- Det är enskilda personer som har gjort detta. Samtidigt genomfördes en demonstration som uttryckte ett politiskt budskap och som inte ville bråka med polisen. De här autonoma grupperna spelar bara nazisterna i händerna, säger han.

Vid 14-tiden var det minst 10 piketbilar på Kvilletorget. Många personer brottades ner på marken av polisen och det var då kaos där, rapporterade GP:s Adrianna Pavlica.

Enligt ögonvittnen som GP pratade med använde polisen pepparsprej.

Fyra gripna

Bland de fyra gripna är en misstänkt för försök till grov misshandel, en för våldsamt upplopp, och två för försök till våld mot tjänsteman. Förutom de 35 omhändertagna har ytterligare 100 personer kontrollerats efter farliga föremål.

– Vi håller på att sammanställa bevisningen mot de här personerna just nu. Vi har bland annat haft personer som filmat på plats. Syftet är såklart att det ska leda till åtal, säger Jan Strannegård, polisens presstalesman.

Totalt sett är polisen nöjd med dagens insats.

– Vi hade som mål att demonstrationstågen skulle kunna genomföras, och det har de gjorts. Moskén har inte skadats och de boende i Kvillestaden har varit skyddade, vilket också var våra mål. Antalet gripna och de problem som uppstod var ungefär som förväntat, säger Jan Strannegård.

Hotfull stämning

GP:s utsända beskrev stämningen i samband med manifestationerna som hotfull. Vissa av de cirka 700 motdemonstranterna var maskerade och några försökte ta sig över polisens säkerhetszon som skiljde de båda demonstrantgrupperna åt.

Ett antal motdemonstranter klättrade upp på Ättestupan och kastade ner smällare mot moskémotståndarna.

- De skjuter smällare eller fyrverkerier och stämningen är mycket hetsk, rapporterade Adrianna Plavica, GP:s reporter, från platsen.

Stoppades på olika sidor

Demonstrationstillstånden för de båda grupperna sträckte sig från klockan 10.00 och fram till klockan 18.00. Polisinsatsen innebar stora avspärrningar kring platsen runt moskén.

Höger- och vänsterdemonstranterna möttes, åtskilda av polis och avspärrningar, på var sin sida utom kastavstånd från moskén.

– Vi räknar med oro och våld. Vår erfarenhet säger att det blir konfrontationer när vänster och höger demonstrerar. För oss är det väldigt viktigt att tredjeman inte skadas. Vi tar även hög höjd för att moskén inte ska skadas, sa polismästare Lars Klevensparr inför demonstrationerna.

Särskilt utbildad polis från Stockholm och Malmö hade kallats in. Utöver en stor mängd ordningspoliser fanns ryttare, hundförare, spanare, utredare och dialogpoliser i beredskap.

Demonstrationer vid moskén
moske2.jpg
moske3.jpg
moske1.jpg

Moskén vid Ramberget på Hisingen är den första som byggs för detta ändamål i Göteborg – förutom en moské i Högsbo, som byggdes redan på 1970-talet av en mindre och relativt isolerad grupp inom islam.

Den nya moskén uppförs av Sveriges muslimska stiftelse. Kostnaden har beräknats till cirka 80 miljoner kronor.

De första spadtagen togs i april 2010 av bland andra kommunstyrelsens ordförande Anneli Hulthén (S).

Moskén invigs den 16 juni.

Mest läst