Fyra enkla recept på julgodis

ANNONS
|

Knäck (ca 75 st)

När det gäller julgodis finns det ett som är en favorit hos både gammal och ung: knäck. Men akta plomberna!

Ingredienser:

2 dl ljus sirap

2 dl socker

2 dl vispgrädde

1 dl skållad hackad mandel

2 msk ströbröd

2 msk smör

Gör så här

Blanda grädde, sirap och socker i en tjockbottnad kastrull.

Koka utan lock, rör om då och då tills smeten klarar kulprovet* för knäck.

Tillsätt mandel, ströbröd och smör.

Fördela smeten i knäckformar och låt dem stelna.

*Kulprovet går till på följande vis: häll några droppar av knäcksmeten i kallt vatten. Rulla det sedan till en kula. När kulan har en fast och hård konsistens är knäcken färdig.

ANNONS

Ischoklad (ca 70 st)

En annan riktig klassiker är ischoklad. Det är väldigt enkelt att göra.

Ingredienser:

100 g kokosfett

400 g mörk choklad (gärna 70 %)

Gör så här

Bryt sönder chokladen och lägg den tillsammans med kokosfett i en bunke. Sätt bunken i en kastrull med kokande vatten. Rör om och låt det hela smälta ihop.

Fyll små aluminiumformar med smeten och ställ dem kallt.

Vill man smaksätta ischokladen kan man till exempel tillsätta en tesked rivet apelsinskal eller en tesked krossade kaffebönor.

Peppermintskyssar (ca 50 st)

Pepparmintskyssar är också enkelt att fixa. Ett tips är att göra dem ganska små, eftersom de är väldigt söta och sockriga.

Ingredienser:

4 dl florsocker

1 dl vatten

1 tsk ättikssprit

10 droppar pepparmintsolja (finns att köpa på apoteket)

50 gram mörk choklad

Gör så här

Blanda socker, vatten och ättikssprit i en tjockbottnad kastrull. Koka sedan ihop massan. Den är perfekt när den är 115 grader. Har du ingen termometer kan du göra ett så kallat trådprov: Skölj fingrarna i kallt vatten och ta en liten droppe av massan mellan två fingrar och för isär dem. Trådar sig massan är det klart!

ANNONS

Häll upp massan i en skål. Tillsätt pepparmintsoljan när massan svalnat något. Men vänta inte för länge, då blir massan för stel. Arbeta ihop massan med en gaffel. Sätt sedan skålen över en kastrull med kokhett vatten och rör tills det hela blir tjockt.

Klicka upp massan på smörpapper och låt det stelna. Smält chokladen. Lägg därefter på en klick choklad på varje "kyss" med en tesked.

Förvara pepparmintskyssarna i en burk med smörpapper mellan varje lager.

Brända mandlar (ca 3 dl)

Brända mandlar brukar ju försäljningssuccé på julmarknader. Det är lätt att fixa hemma också. Men de yngsta kanske bör hålla sig borta från köket, för det är lätt att bränna sig.

Ingredienser:

150 gram sötmandel

2 dl strösocker

0,5 dl vatten

1 tsk mald kanel

Gör så här

Lägg ingredienserna i en vid kastrull.

Koka tills vattnet kokat bort och sockret kristalliserats. Rör om emellanåt.

Fortsätt att värma till dess att sockret börjar smälta igen och skiftar till en brunare nyans. Rör om under tiden.

Lägg över mandlarna på en plåt. Skilj mandlarna från varandra med en gaffel, under tiden de svalnar. Akta fingrarna! Mandlarna är skållheta!

ANNONS