Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
Namnlöst-2.jpg
Stormningen i Jemen och morgonens bilbränder i Kairo.

Fyra döda vid protester i Jemen

Sammandrabbningarna mellan polis och demonstranter vid USA:s ambassad i Jemen i på torsdagen ledde till fyra människors död, och ytterligare 34 personer skadades. Ingen av de skadade ska vara amerikan.

Oroligheterna på grund av en amerikansk film har de senaste dagarna spridit sig runt om i den muslimska världen.

Hundratals demonstranter deltog i stormningen av ambassaden i Sanaa i Jemen, uppgav vittnen.

Jemenitisk polis har skjutit ihjäl en demonstrant utanför byggnaden. Ytterligare fem personer skadades när demonstranter försökte storma ambassaden en andra gång, sade en säkerhetstjänsteman.

-Vi gör allt vi kan för att skydda personalen, sade Vita husets talesperson Jay Carney i Washington.

I Egyptens huvudstad Kairo protesterades det också mot den USA-producerade b-filmen "De oskyldiga muslimerna" som lagts ut på Youtube. På torsdagskvällen hade flera hundra människor skadats under protesterna enligt hälsoministeriet, skriver al-Jazira.

Från Libyen rapporterade den biträdande inrikesministern att fyra personer har gripits för misstänkt inblandning i attentatet mot USA:s beskickning i Benghazi tidigare i veckan då USA:s ambassadör dödades.

-Vi förhör dem eftersom de misstänks ha bidragit till att uppvigla till händelserna vid det amerikanska konsulatet, sade Wanis al-Sharif.

Samtidigt hotar en milis i Irak, som genomfört upprepade våldsdåd mot utlänningar under inbördeskriget, att attackera amerikanska mål.

-Brottet mot profeten Muhammed kommer att sätta alla amerikanska intressen i fara och vi kommer inte att förlåta dem för det, säger Qais al-Khazali, ledare för milisen Asaib al-Haq.

Också i Pakistan har säkerheten skärpts kraftigt vid amerikanska beskickningar.

-Vi väntar oss protester mot ambassaden och förbereder oss för det, uppger en polischef för AFP.

Också från Iran och Afghanistan kommer rapporter om protester.

-Det är en provokation som har fått önskat resultat och som vi nu får leva med. Det är en parallell till Muhammedteckningarna och stormningen av danska ambassaden i Damaskus, säger Ingmar Karlsson, tidigare konsul i Istanbul och Mellanösternexpert.

Men det behöver inte finnas något samband mellan de senaste dagarnas händelser i Libyen, Egypten och nu senast Jemen, anser Magnus Norell, forskningledare på Utrikespolitiska institutet.

-De antiamerikanska stämningarna i regionen försvann inte i och med revolutionerna. Man ska inte se samband bara för att dessa saker händer samtidigt.

Han tror att attacken i Libyen var planerad långt i förväg eftersom den utfördes med avancerade vapen och säger att demonstrationen i Egypten var annonserad innan det här hände.

-Delar av filmen fanns på You Tube redan i somras, så det här är inte så spontant som man kan tro.

Samtidigt säger sig skådespelarna och filmarbetarna som deltog i inspelningen av Muslimernas oskuld - den film som skapat stor ilska i den muslimska världen och som anses kränka profeten Muhammed - vara "grovt vilseledda" av producenten.

Allt fler tecken tyder på att filmmakaren, som kallar sig Sam Bacile, varken är israel eller jude, rapporterar flera medier i USA. En antimuslimsk filmkonsult, Steve Klein, som deltog i produktionen, säger att regissörens namn säkert är en pseudonym.

Från Israel rapporteras att myndigheterna inte har hittat någon medborgare vid namn Sam Bacile.

Israeliske UD-talesmannen Yigal Palmor sade att Bacile är totalt okänd i israeliska filmkretsar. Han lade till att filmskaparen är en "osäkrad granat och en ofattbar idiot".

Jakarta har bett Youtube att blockera det aktuella filmklippet i Indonesien, världens folkrikaste muslimska land.

USA meddelade har meddelat att de skickar två jagare till Libyens kust efter attacken mot konsulatet i Benghazi. Amerikanska myndigheter tror att angreppet var en välplanerad räd som bar al-Qaidas kännemärken, snarare än en spontan missnöjesyttring.

Mest läst