Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
581110.jpg

Fyra anhållna för terrorbrott i Göteborg

Fyra personer har anhållits, misstänkta för förberedelse till terroristbrott i Göteborg. Säpo vill inte kommentera uppgifterna.

Enligt TT är de fyra personer som greps vid Röda sten under natten nu anhållna. Jourdomstolen i Göteborg säger till TT att tre av dem tilldelats offentlig försvarare. Den fjärde väntas få sin försvarare under måndagen.

Det var vid midnatt, vid midnatt, mitt under festligheterna med att inviga Göteborgs Internationella konstbiennal, som Röda Sten konsthall fick utrymmas. Enligt polisen fanns det en hotbild mot konsthallen, oklart exakt vad detta innebär.

– Fyra personer har gripits, på sannolika skäl misstänkta för förberedelse till terroristbrott. Gripandet skedde med hjälp av nationella insatsstyrkan och polismyndigheten i Västra Götalands län, säger Sara Kvarnström, informatör på Säkerhetspolisen.

I övrigt är Kvarnström mycket förtegen och hänvisar till förundersökningssekretessen och vill inte kommentera om någon har anhållits.

– Vi kan för närvarande inte ge någon mer information.

Är personerna kända av polisen sedan tidigare?

– Jag kan inte ge några detaljer om det.

Hon uppger även att det inte finns någon anledning till oro för allmänheten och det inte råder något förhöjt säkerhetsläge.

200 meters avspärrning

Polisen spärrade av ett område som omfattade omkring 200 meter av kajen, Röda Stens Konsthall, området under Älvsborgsbron, och en kontorsbyggnad som tillhör Göteborgs sjöfartsinspektionsområde inom Transportstyrelsen. Kontorsbyggnaden används normalt bara dagtid på vardagar.

– Jag har inte hört något om det. Jag tror inte att målet var vi i så fall, men det är inget jag vet. Och det måste ha varit helt tomt i de lokalerna då, säger Jörgen Hansson, jourhavande tjänsteman för Transportstyrelsens sjöfartsavdelning.

Även gångvägen på Älvsborgsbron var avspärrad under en tid.

Avspärrningarna var hävda på söndagsmorgonen.

Hulthén om hotet

Kommunstyrelsens ordförande i Göteborg, Anneli Hulthén (S), fick informationen om terrorhotet i hennes stad genom massmedia på söndagsmorgonen.

– Det känns väldigt overkligt, helt absurt med hot mot en konstbiennal. Särskilt en dag som denna, den 11 september.

Kommer du att ha kontakt med polisen om det inträffade i dag?

– Det får vi se.

Polisens presstalesman i Västra Götaland, Ulf Edberg, är mycket förtegen om vad som hänt.

– Det enda jag kan säga är att polisen har biträtt säkerhetspolisen i ett ärende där det var fattat ett beslut om att utrymma Röda Sten.

Polisen kontaktade konsthallens chef, Mia Christersdotter Norman, och bad henne att utrymma lokalerna. Hon lät stänga av musiken och bad folk lugnt lämna festen.

På hemsidan skriver polisen att utrymningen gjordes med anledning av en hotbild som innebär allvarlig fara för liv, hälsa eller omfattande förstörelse av egendom.

– Folk trodde först det var ett performance, sedan förstod de att det var allvar, säger Sofia Djerf som är informatör vid Göteborgs internationella konstbiennal.

Lagen om straff för terroristbrott omfattar olika brott, som till exempel mord, dråp, grov misshandel och människorov.

För att klassas som terroristbrott krävs att gärningen allvarligt kan skada en stat eller mellanfolklig organisation och att gärningen på något sätt riktas mot viktiga samhällsfunktioner.

Gärningen ska ha företagits i vissa syften, antingen injaga allvarlig fruktan hos befolkningen eller en viss befolkningsgrupp, tvinga offentliga organ att vidta vissa åtgärder, eller allvarligt destabilisera grundläggande politiska, konstitutionella, ekonomiska eller sociala funktioner.

Källa: Åklagarmyndigheten

Senaste dygnets händelser har inte påverkat Säpos syn på den allmänna hotbilden i Sverige.

I oktober förra året höjdes dock hotnivån från lågt till förhöjt och det läget gäller även i dag. Säpo betonade då att det inte berodde på något omedelbart hot.

Så här ser Säpos hotnivåskala ut:

1. Inget hot

2. Lågt hot

3. Förhöjt hot

4. Högt hot

5. Mycket högt hot

Mest läst