Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Fyra anhållna för terrorbrott i Göteborg

  Fyra personer har anhållits, misstänkta för förberedelse till terroristbrott i Göteborg. Säpo vill inte kommentera uppgifterna.

  Enligt TT är de fyra personer som greps vid Röda sten under natten nu anhållna. Jourdomstolen i Göteborg säger till TT att tre av dem tilldelats offentlig försvarare. Den fjärde väntas få sin försvarare under måndagen.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  Det var vid midnatt, vid midnatt, mitt under festligheterna med att inviga Göteborgs Internationella konstbiennal, som Röda Sten konsthall fick utrymmas. Enligt polisen fanns det en hotbild mot konsthallen, oklart exakt vad detta innebär.

  – Fyra personer har gripits, på sannolika skäl misstänkta för förberedelse till terroristbrott. Gripandet skedde med hjälp av nationella insatsstyrkan och polismyndigheten i Västra Götalands län, säger Sara Kvarnström, informatör på Säkerhetspolisen.

  I övrigt är Kvarnström mycket förtegen och hänvisar till förundersökningssekretessen och vill inte kommentera om någon har anhållits.

  – Vi kan för närvarande inte ge någon mer information.

  Är personerna kända av polisen sedan tidigare?

  – Jag kan inte ge några detaljer om det.

  Hon uppger även att det inte finns någon anledning till oro för allmänheten och det inte råder något förhöjt säkerhetsläge.

  200 meters avspärrning

  Polisen spärrade av ett område som omfattade omkring 200 meter av kajen, Röda Stens Konsthall, området under Älvsborgsbron, och en kontorsbyggnad som tillhör Göteborgs sjöfartsinspektionsområde inom Transportstyrelsen. Kontorsbyggnaden används normalt bara dagtid på vardagar.

  – Jag har inte hört något om det. Jag tror inte att målet var vi i så fall, men det är inget jag vet. Och det måste ha varit helt tomt i de lokalerna då, säger Jörgen Hansson, jourhavande tjänsteman för Transportstyrelsens sjöfartsavdelning.

  Även gångvägen på Älvsborgsbron var avspärrad under en tid.

  Avspärrningarna var hävda på söndagsmorgonen.

  Hulthén om hotet

  Kommunstyrelsens ordförande i Göteborg, Anneli Hulthén (S), fick informationen om terrorhotet i hennes stad genom massmedia på söndagsmorgonen.

  – Det känns väldigt overkligt, helt absurt med hot mot en konstbiennal. Särskilt en dag som denna, den 11 september.

  Kommer du att ha kontakt med polisen om det inträffade i dag?

  – Det får vi se.

  Polisens presstalesman i Västra Götaland, Ulf Edberg, är mycket förtegen om vad som hänt.

  – Det enda jag kan säga är att polisen har biträtt säkerhetspolisen i ett ärende där det var fattat ett beslut om att utrymma Röda Sten.

  Polisen kontaktade konsthallens chef, Mia Christersdotter Norman, och bad henne att utrymma lokalerna. Hon lät stänga av musiken och bad folk lugnt lämna festen.

  På hemsidan skriver polisen att utrymningen gjordes med anledning av en hotbild som innebär allvarlig fara för liv, hälsa eller omfattande förstörelse av egendom.

  – Folk trodde först det var ett performance, sedan förstod de att det var allvar, säger Sofia Djerf som är informatör vid Göteborgs internationella konstbiennal.

  Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.