Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
Tunga dagar i Ljungby

Fyraåringen dödades av ett barn

Ett tioårigt barn låg bakom en fyraårig pojkes död i Ljungby, uppger polisen som nu anser att brottet är uppklarat.

Utredningen består av drygt 3 000 sidor utredningsmaterial, berättar polisen på en pressträff. Man har hållit cirka 540 förhör, varav minst 65 är med barn. Barnen som förhörts är i åldrarna 5-15 gamla, berättar polisen.
Pojken har strypts med ett hopprep, enligt polisen.

– Det ar aldrig varit någon annan misstänkt än den här pojken, säger vice chefsåklagare Yvonne Rudinsson.
– Jag anser att brottet är uppklarat. Nu ska vi slutföra utredningen, säger Yvonne Rudinsson.Inget annat barn är aktuellt som misstänkt.
– Vi har förhört så många som det har gått. Det har varit mycket barn i området och det har varit svårt att utreda. Barnförhör är inte alltid så lätta och de kanske inte alltid säger allting, säger Rudinsson vidare på pressträffen.
Det finns inga möjligheter till tvångsåtgärder när det gäller barn. Det är till exempel inte möjligt att anhålla ett barn, berättar Rudinsson.

– Det här har fått utredas på ett annat sätt.


Förtegna om detaljer
Åklagare och polis är förtegna om både motiv och om detaljerna kring bråket som ledde fram till pojkens död.
– Pojken har berättat vad han har gjort och hur det har gått till och i det ligger ett erkännande, säger Robert Loeffel, informationschef vid Kronobergspolisen.Kriminalpolisen Marcus Gustavsson har varit med och lett spaningsarbetet efter mordet på fyraåringen. Ett tidsödande arbete, berättar han.
– När det gäller barn måste man gå försiktigt fram, inte avancera i samma takt som i andra utredningar, säger han.
Gustavsson medger att arbetet också känts mentalt påfrestande.
– Det här är självklart en tragik och det påverkar även de poliser som jobbar med det.
Den tioårige pojken kom tidigt i fokus för utredarnas intresse och har förhörts upprepade gånger. Successivt har hans berättelse om vad som vad som skedde och vad han gjort.
– Händelseförloppet blev helt klarlagt under tisdagens förhör, säger Gustavsson.
Han tillägger att termer som att neka eller erkänna är svåra att använda när det gäller barn. Förhörsledarna får i stället beskrivningar som gör att man kan dra slutsatser om vad som hänt.

 

Inget släktskap
– Det finns inget släktskap mellan tioåringen och den dödade pojken, säger åklagare Yvonne Rudinsson.Det ska heller inte finnas någon annan brottsmisstanke mot någon i pojkens familj, uppger utredarna.
Donationsgatans förskola, som ligger ett stenkast från fyndplatsen, har alltid haft nolltolerans mot våld. Men efter pojkmordet i oktober har personalen ingripit allt oftare.

– Vi har alltid satt barnens säkerhet i första hand, men det är klart att vi har blivit mer medvetna om att fostra barnen. Nu tänker vi ännu mer på att ingripa så fort barnen använder våld. Och sedan pratar vi om det, säger förskolechef Maj-Britt Claesson till TT.

Det är mycket ovanligt att barn dödar andra barn. Mellan 1990 och 2011 har barn förekommit som gärningspersoner i fem ärenden, Ljungbyfallet inräknat. Under samma period har 1 200 mord begåtts i Sverige.
Totalt handlar det om sex personer som varit under 15 år gamla – två 14-åringar, en 12-åring, en 10-åring, en 5-åring och en 7-åring.
De sistnämnda två pojkarna dödade fyraårige Kevin i Arvika i augusti 1998. De sparkade på Kevin och tryckte en pinne mot hans hals, vilket var det som dödade honom.
Källa: Kriminolog Mikael Rying (TT)

Mest läst