Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Fynd från Galtabäck överträffar förväntningar

  VARBERG: En fantastisk fornlämning och enastående för Halland. Utgrävningarna av Gamla Köpstad vid Galtabäck har överträffat alla förväntningar hos arkeologerna.
  Utgrävningarna är ett initiativ av Pär Connelid och Henrik Zedig. I dag är de bägge arkeologerna säkra på att den grunda viken och dess omgivningar en gång i tiden var en betydelsefull skeppshandelsplats.
  Fynden från utgrävningarna förra sommaren innehåller såväl indicier som bevis för antaganden som bland annat vädrades i prosten S P Bexells "Hallands historia" från tidigt 1800-tal: Här torde många skepp ha landat och lossat på medeltiden.
  Lerjan är namnet på den lilla lagunformade viken en halv mil söder om Varberg. I dag är den hopplöst grund på grund av landhöjningen men på 1100-1300-talet var den tillgänglig för större farkoster.
  Connelid, Zedig och deras medhjälpare har grävt i ett område norr om viken.
  Där finns rester av flera huskroppar, spismurar och mängder av keramik.
  - Vi fann många gånger mer keramik av det slag som inte är normalt på Hallands landsbygd, berättar Pär Connelid.
  Keramik av så kallat äldre rödgods från 1200- och 1300-talet berättar att Gamla Köpstad hade flitig kontakt med omvärlden. Till och med sällsynt stengods har träffats på.
  - Det här är ingen vanlig bonnabygd, som Connelid uttrycker det.
  Ett halländskt Birka?
  Nja, så långt vill Pär Connelid inte sträcka sig i en jämförelse, men en gnutta åt det hållet.
  Han tror också att Köpinge utanför Laholm och Köpstaden på östra Onsalalandet skulle kunna uppvisa samma slags fynd som Gamla Köpstad, inte bara för att namnen indikerar verksamheten, utan för att avstånden mellan de tre platserna (det är ungefär lika långt emellan dem) sannolikt berättar något.
  Andra intressanta föremål från 2004 års utgrävningar är en osedvanligt väl stensatt och bevarad brunn. Den visade sig vara tre meter djup och i botten fanns ett fundament av bokstockar. Stockarna var så väl bevarade att det gick ett utföra en årsringsdatering.
  Den berättade att träden fälldes senhösten 1416 eller vårvintern 1417.
  - Ja, det är kul när man kan göra så exakta dateringar, skrattar Pär Connelid.
  Från början var det tänkt att projektet skulle ha fortsatt i själva viken den sommar som just förflutit. Av bland andra ekonomiska skäl blev det skjutet på framtiden.
  - Vi räknar med att göra en veckas arbete där i oktober, avslutar Pär Connelid.