"Fyllor som skulle knäcka de flesta"

ANNONS
|

–Jag har aldrig träffat någon ung människa som haft svårt att få tag på alkohol eller narkotika, säger Mattias Gullberg, socionom och familjeterapeut på Mini-Maria Hisingen.

–De rullande systembolagen är snabbt på plats och erbjuder låga priser och nästan obegränsade mängder öl, vin och sprit.

GP har de senaste veckorna avslöjat den omfattande alkoholtransporterna från Burg och Puttgarden i norra Tyskland till Göteborg där ljusskygga langare kör alkoholen vidare till kunder i hela stan. Många ungdomar har telefonnumren till langarna i mobilen och det dröjer inte länge innan alkoholen kan byta ägare.

–Det har länge varit lätt att gå tag i alkohol men de omfattande busstransporterna och den effektiva distributionen har medfört att många unga har råd att dricka väldigt mycket, säger Gullberg.

ANNONS

Medan de flesta vuxna nöjer sig med tre-fyra burkar starköl eller en halv flaska vin är det inte helt ovanligt att unga killar drar i sig ett flak starköl en fredagskväll.

–150 spänn för en fylla som skulle knäcka de flesta. Hemkört i ordets ursprungliga betydelse.

Det har länge funnits särskilda team som jobbat med ungdomar med alkohol- och drogproblem i Göteborg. Sedan några år organiseras öppenvården i Mini-Maria med fyra mottagningar varav en på Hisingen.

Mattias Gullberg har arbetar tre år på Mini-Maria vid Vågmästargatan på Hisingen tillsammans med två andra socionomer, en sjuksköterska och en psykolog. Dessutom finns en psykiater och en barnmorska på mottagningen på deltid.

–Trots allt går det bra för de flesta som söker sig till oss, säger Gullberg. Ungdomarna kommer ur sitt missbruk och får ordning på sina liv.

För att behandlingen skall lyckas krävs att ungdomarna snabbt kommer bort från alkoholen och drogerna, först då kan problemen i hemmet, i skolan eller i arbetslivet redas ut.

–Det är svårt att hjälpa den som fortsätter att supa och knarka. För de flesta är fyllan och drogerna ett övergående problem, en orolig ungdomstid som tar slut när man mognar. Men en del blir aldrig vuxna eller passerar gränsen för beroendet, de fortsätter missbruket.

ANNONS

De flesta som får hjälp på Mini-Maria kommer första till gången till mottagningen när det är 17-18 år men Gullberg har mött enstaka 13-åringar med missbruksproblem.

–Egentligen är det inte så svårt att se vilka ungdomar som löper stor risk att få det besvärligt med alkohol och droger. De har besvärlig familjesituation, ingen stabilitet i boendet, har halkat efter i skolan och ingen meningsfylld fritid.

–Men det finns också fysiologiska faktorer, en del är känsligare för droger och blir snabbt beroende.

Mattias Gullberg anser att föräldrar har en nyckelroll.

–Som förälder måste prata om alkohol och droger med sina barn, man måste diskutera och fråga till man är nöjd med de svar man får.

–Oftast är känslan viktigast, man känner på sig om barnen missbrukar alkohol eller droger.

...alkohol

”Alkoholen är inkörsporten till drogmissbruk. Det finns ingen som börjat knarka utan att ha använt alkohol.

... cannabis

”Cannabismissbruk är kanske inte svårare att komma till rätta med än alkoholmissbruk men det kräver annan behandling, andra insatser. Alkohol påverkar dig några timmar, cannabis påverkar kroppen flera veckor.

... föräldrarna

”Föräldrar måste kontrollera vad deras barn gör på nätet. Den som besöker chatforum om droger har sannolikt börjat missbruka.

... Mini-Maria

”Mini-Maria har fyra mottagningar i Göteborg: en i centrum, en på Hisingen, en i Nordost och en i Väster.

Verksamheten bedrivs i samarbete mellan Göteborgs Stad och Västra Götalandsregionen och bekostas av båda huvudmännen.

Ålder: 39 år

Utbildning: Socionom och inom kort auktoriserad familjeterapeut.

Familj: Sambo och två barn, 5 och 8 år.

Bor: I centrala Göteborg.

ANNONS