Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
954406.jpg

Futsal - viktigt att vinna snyggt

FC Ibra är futsalklubben som dominerar i Sverige. Svenska mästare i år. Fyra av spelarna är med i den första landslagstruppen.

- Det är fantastiskt kul att få vara med. Att få skriva lite historia, säger Mentor Zhubi.

I Lundbystrandshallen ute vid Älvstranden tränar FC Ibra, som är bäst i Sverige på futsal. Många har hört talas om klubben på grund av namnet, som är sanktionerat av föreningens hederspresident Zlatan Ibrahimovic.

Men vad desto färre vet är att här spelar och tränar några av Sveriges absolut mest tekniska fotbollsspelare.

– Det är den typ av fotboll som vi vill spela. Samtliga här gillar att gå framåt. Går bollen utanför planen stoppar man tiden så det går inte att maska, säger Angelo Vega.

Angelo Vega är tillsammans med Mentor Zhubi, Simon Chekroun och Enis Radoncic med i den första landslagstruppen som förbundskaptenen Per Broberg har tagit ut. EM-kvalet kommer att lottas den 4 december och veckan därefter spelas de två första landskamperna mot Frankrike i Lisebergshallen.

– Vi fyra här känner varandra sedan tidigare. Jag har spelat med både Simon och Mentor, säger Angelo Vega.

Det är högt tempo under träningen. Klubbens ordförande och tillika tränare Eddy Lopez avbryter spelet då och då.

– Ni kan inte bara ösa på fram och tillbaka. Ni måste tänka mer taktiskt, säger han.

Det är många som vill visa prov på sin fina teknik under det nästa två timmar långa träningspasset. Det är lite av charmen med futsal. Det gäller inte bara att vinna, det gäller att göra det snyggt.

– Jag vinner mycket hellre med 8–5 än med 2–0. Det handlar om inställning, säger Angelo Vega.

– Det hör till spelet att kunna bjuda på en dragning ibland, säger Simon Chekroun.

Trots att det inte riktigt går som de vill under träningen är stämningen på topp. Kompisgänget FC Ibra trivs ihop. Här finns det inga divor som sticker ut trots att laget är fullt av kreativa spelare.

– Vi har alla fått uppleva den svenska mentaliteten. När jag var yngre sa ofta mina tränare att vi behövde en lång och tuff mittfältare. Men se på Elfsborg, Malmö och Helsingborg. De spelar alla med kreativa mittfältare, säger Angelo Vega.

– Tidigare fanns det en annan syn än vad det finns nu på spelare med teknik. Man fick inte och får inte på vissa ställen sticka ut. Se bara på Ranégie som inte fungerade i IFK men sedan blommade ut i Häcken, säger Mentor Zhubi.

Det snackas mycket fotboll under träningen. Gais, IFK Göteborg och Häcken får mycket utrymme. Det märks att det är spelarna i Häcken som imponerar mest på spelarna i FC Ibra.

– De är överlägset de två andra lagen när det gäller teknik. René Makondele och Martin Ericsson hade passat väldigt bra in här, säger Enis Radoncic.

Laget består i dag endast av spelare med utländsk påbrå. Men man letar med ljus och lykta efter sin förste svensk.

– Finns det bara någon med tillräcklig teknik så är han välkommen, skrattar Mentor Zhubi.

För några år sedan spelades Luciacupen i Göteborg. Där fick elitlagen i Göteborg chansen att mötas inomhus. Spelarna i FC Ibra hoppas att turneringen får liv igen och är dessutom väldigt segervissa.

– Jag tror de hade fått det väldigt tufft. De hade nog inte hängt med i tempot, säger Enis Radoncic.

Är detta en utmaning till elitlagen i Göteborg?

– Haha, vi hade inte tackat nej, säger Enis Randoncic.

EM går 28 januari–8 februari 2014 i Belgien. Sveriges färska landslag, 24 man, var på läger på Bosön för ett par veckor sedan, saknar ranking och går därför in i första rundan i kvalet, som lottas 4 december. 14 man tas ut till träningsmatcherna mot Frankrike som spelas i Lisebergshallen den 11 och 13 december.

Göteborgare i landslagstruppen:

Enis Radoncic, FC Ibra

Mentor Zhubi, FC Ibra

Angelo Vega, FC Ibra

Simon Chekroun, FC Ibra

Christopher Solberg, Göteborg FC

Anders Magnusson, Göteborg FC

Dan Mönell, Göteborg FC

Niklas Asp, Göteborg FC

John Andersson, FC Linné

Nikola Ladan, Qviding

Fyra utespelare plus målvakt på plan samtidigt. 2 x 20 minuter effektiv tid. Bollen är mindre och stoppad på ett sätt som ger mindre studs än en vanlig fotboll. Tiden stoppas så fort bollen är utanför planen. Det är fria byten. Man får inte tackla bollförande spelare. I Sverige är det meningen att det ska startas en nationell liga. Utformningen är dock inte klar ännu.

Två länder dominerar futsal – Brasilien och Spanien. Lagen var också i final i VM i Bangkok som just avslutats. Brasilien vann med 3–2, efter förlängning. Internationella fotbollförbundet, Fifa, har sanktionerat sju VM, varav det första gick 1989. Brasilien har nu vunnit fem av dem, Spanien två. Det finns proffsligor i Europa. I bland annat Spanien, Portugal, Italien och Ryssland.

Mest läst