Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Fuskåkarmanifest får kulturstöd

Organisationen Planka.nu, som uppmanar till biljettskolk i kollektivtrafiken, har fått ekonomisk hjälp av Statens kulturråd för att sprida sitt manifest Trafikmaktordningen.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Det är förlaget Korpen Koloni som ger ut manifestet som har beviljats närmare 28 000 kronor i litteratur- och utgivningsstöd av Kulturrådet, skriver flera medier.

-Man tager sig för pannan, säger Björn Holmberg, stabschef vid Storstockholms lokaltrafik (SL) i Stockholm till Expressen.

Planka.nu uppmanar aktivt resenärer över hela landet att strunta i att betala för kollektivtrafiken och att i stället lura kontrollanterna och "planka".

Statens kulturråds generaldirektör Kennet Johansson, säger till Expressen att han själv inte läst Trafikmaktordningen men konstaterar att Kulturrådet "självklart" inte ska ge pengar till organisationer som uppmanar till lagbrott. Ärendet ska nu ses över, säger han.

Christian Tengblad, aktiv på Planka.nu, säger att det är glädjande att förlaget fått bidraget eftersom boken nu kan får spridning till bland annat landets bibliotek.

-Vi hoppas att boken nu kan bidra till att höja nivån på trafikdebatten, säger Christian Tengblad.